Denník N

Šéf VšZP: Som za aspoň symbolické poplatky. Ľudia by si uvedomili, že starostlivosť nie je zadarmo

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Sto miliónov od štátu z dofinancovania už prišlo, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa dostala aj 120 miliónov do základného imania. Riaditeľ štátnej poisťovne Richard Strapko však vysvetľuje, že peniaze zo základného imania minuli už vlani.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa má viac ako tri milióny poistencov. Je najväčšou zdravotnou poisťovňou. Aj tento rok potrebovala od štátu peniaze navyše na doplnenie základného imania.

Generálny riaditeľ štátnej poisťovne Richard Strapko v rozhovore hovorí,

  • prečo boli tento rok rokovania s nemocnicami a ambulanciami také dlhé,
  • ako sa riadi firma, keď nie je jasný rozpočet,
  • prečo by sa podľa neho mali zaviesť v ambulanciách poplatky
  • a prečo chce vidieť, aký dlhý čas lekári trávia vyšetrením pacientov.

Posledné týždne vaši poistenci čítali a počúvali, s kým máte podpísané zmluvy a s kým nie a niektorí sa už obávali  či ich lekár vyšetrí. Ošetria ich už všade bez problémov?

Naša úloha je v prvom rade zabezpečiť zdravotnú starostlivosť. Keď sa snažíte po „iks“ rokoch zrovnoprávniť systém a začnete rokovať so všetkými segmentmi, môže sa stať, že miesto toho, aby sa veci riešili za rokovacím stolom, tak použijú starú taktiku a snažia sa využívať médiá a poistencov ako štít na lepšie vyjednávanie s poisťovňou. Poistenec by nemal vôbec pociťovať, aké rokovania medzi nami prebiehajú, a nemali by sme ho zneisťovať. K dnešnému dňu máme zabezpečené všetko okrem Asociácie nemocníc Slovenska. To sú posledné rokovania, ktoré nás čakajú.

Rokovania sú vždy problematické, ale teraz ste od 1. do 21. apríla mali uzavreté len dočasné zmluvy. Boli to teda tri týždne neistoty. Prečo to trvalo tak dlho?

Predtým to bolo ešte komplikovanejšie, lebo väčšina zmlúv platila do 31. decembra. Keď sa pozriete, kedy je schválený rozpočet, ostávalo nám len pár dní na rokovania. Prvý rok, keď som tu bol, som mal v priebehu šiestich týždňov uzavrieť všetky zmluvy – ambulancie aj nemocnice. Nie je v ľudských silách uzavrieť 14-tisíc dodatkov. Tento rok to bolo komplikované, lebo neboli jasné a presné pravidlá, koľko peňazí budeme mať. Verejný prísľub je však bežným nástrojom, ktorý sa používa na problematické obdobie.

Bol stanovený rozpočet, ale podľa toho, ako sa vlani vyvíjala naša ekonomická situácia, som sa ako štatutár nemohol zaviazať niečo podpísať, kým som to nemal kryté peniazmi. Až keď došlo k dofinancovaniu, mohli sa začať rokovania, lebo som vedel, koľko viem na tento rok poskytovateľom dať.

Aké to pre vás je každý rok čakať na dofinancovanie?

Robí sa mi v tom veľmi ťažko, lebo prostredie je veľmi

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie