Denník N

Kellnerova smrť je ako shakespearovská tragédia. Všetky tromfy má teraz Křetínský, popisujú insideri

Daniel Křetínský. Foto - EPH
Daniel Křetínský. Foto – EPH

Tragická smrť najbohatšieho Čecha otriasla celou tamojšou biznisovou sférou. „Odišiel investičný génius s ťahom na bránku,“ zhodujú sa ľudia, ktorí zosnulého podnikateľa osobne poznali. „Veľmi skoro sa začnú nad jeho impériom zlietať supy,“ dodávajú. V hre je majetok v hodnote dosahujúcej takmer tristo miliárd českých korún.

V slúchadle sa ozýva zrýchlený dych, ostrieľaný právnik a v posledných rokoch najbližší spolupracovník Petra Kellnera iba ťažko hľadá slová, aj na diaľku je hmatateľný úplný šok. „Nie som schopný tú situáciu vôbec spracovať, som úplne paralyzovaný,“ hovorí Josef Brož, jeden z najbližších spolupracovníkov Petra Kellnera.

Oslovení ľudia z Kellnerovho okolia predpokladajú, že nečakaná smrť majoritného vlastníka celej skupiny a najbohatšieho Čecha spôsobila vo vedení impéria s takmer 400 firmami paniku a momentálnu paralýzu. Kellnerovo impérium bolo totiž špecifické tým, že na rozdiel od iných miliardárov to bol on sám, kto držal opraty pevne vo svojich rukách. „Tá sila, vďaka ktorej impérium vybudoval, bola zároveň jeho slabinou – pretože to vždy stálo a padalo s ním,“ popisuje jeden zo zdrojov pre Deník N. „Teraz je kľúčová otázka, či príde niekto, kto vezme kladivo a rozmláti ten diamant na črepy, alebo sa niekomu podarí ho udržať pohromade a leštiť ho ďalej.“

Kartami môže výrazne zamiešať tiež veľmi špecifická rodinná situácia, ktorá podľa ľudí z Kellnerovho okolia jeho životom veľmi otriasla. Rozbuškou sa stal dlhodobý vzťah jeho dcéry Anny s ďalším miliardárom Danielom Křetínským.

Hoci je na hodnotenie ďalšieho vývoja ešte skoro, oslovení insideri sa zhodujú, že prevzatie skupiny Křetínským je jeden z najpravdepodobnejších variantov. „Všetci teraz vedia, že Křetínský má

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie