Denník N

Aký je mocný a čo všetko ovláda šéf Slovnaftu Világi – muž, ktorého vplyv si navzájom vyčítajú Sulík s Matovičom

Šéf Slovnaftu Oszkár Világi. Foto N - Tomáš Benedikovič
Šéf Slovnaftu Oszkár Világi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predmetom nových roztržiek a výčitiek medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom je aj šéf rafinérie Slovnaft Oszkár Világi. Obaja politici si vyčítajú, kto z nich až príliš ustupuje záujmom Slovnaftu pri zdražovaní palív a odďaľovaní odstrihnutia sa od ruskej ropy.

Denník E zhrnul, aký vplyvný môže byť tento muž, ako sa dostal medzi mocných krajiny a čo všetko vlastní a ovláda.

Jediná domáca rafinéria Slovnaft sa dostáva do stredobodu politického diania vždy, keď vyletia hore ceny ropy a s nimi aj ceny benzínov a nafty. Vtedy nastáva polemika, či netreba jej cenotvorbu podrobiť väčšej kontrole, aby nezarábala na motoristoch až príliš.

Po rozpútaní vojny na Ukrajine sa navyše diskutuje, ako rýchlo sa musí Slovnaft odstrihnúť od ruskej ropy. Uprostred toho si líder OĽaNO Igor Matovič a šéf SaS Richard Sulík navzájom vyčítajú, kto z nich Slovnaftu robí väčšie ústupky a je pod väčším vplyvom jeho vedenia na čele s Dunajskostredčanom Oszkárom Világim.

Či to Slovnaft nepreháňa s cenami, môže ukázať až hĺbková analýza jeho cenotvorby. Odstrihnutie sa od ruskej ropy by preň zasa nemala byť katastrofa. Európska komisia podniku na to núka čas až do konca roka 2024. To je len o rok menej, ako žiada samotná firma a Sulík.

Világi však nie je iba vrcholovým manažérom Slovnaftu a jeho materského maďarského koncernu MOL, ale už 30 rokov na Slovensku cítiť jeho vplyv na širší slovenský biznis a politiku.

V politike priamo i nepriamo naprieč desaťročiami

Világiho vplyv na politiku a štát najnovšie naznačila

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie