Denník N

Slováci už vedia sporiť, miliardy na účtoch by však mali investovať

Slováci majú na bežných účtoch desiatky miliárd eur. Dokazuje to, že za uplynulé desaťročia sa naučili efektívne vytvárať úspory. To sa nezmenilo ani počas pandémie COVID-19 alebo po začiatku vojnového konfliktu na Ukrajine. Zodpovedné finančné správanie Slovákov však treba posunúť na novú úroveň. Slováci sa musia naučiť svoje úspory investovať tak, aby zbytočne neprichádzali o peniaze na bežných účtoch.

Úroky na bežných účtoch sú totiž prakticky nulové, pričom inflácia medziročne rastie dvojciferným tempom. Časť Slovákov investuje svoje úspory do nehnuteľností, ktorých hodnota  má stále rastúcu tendenciu. Možnosti investovania sú však širšie a investovať sa dá aj s nižšími sumami ako tými, ktoré sú potrebné na kúpu bytu alebo domu. Priemerná ročná inflácia v roku 2021 bola 3,2 percenta a tento rok smeruje ešte k vyšším hodnotám. Národná banka Slovenska (NBS) nemá pre Slovákov dobré správy. Priemerná inflácia v roku 2023 sa podľa NBS bude pohybovať medzi 9,7 % a 13,8 % v závislosti od toho, ako sa bude vyvíjať vojnový konflikt na Ukrajine.

Záujem rastie

Znamená to, že z každých ušetrených 1000 eur prídeme o 100 eur. „Štát a banky dlhé roky učili Slovákov sporiť. To sa podarilo, ale teraz vidíme, že inflácia tieto úspory ohrozuje. Riziko veľkej straty hodnoty úspor rozprúdilo diskusiu o investičných alternatívach a klienti sa vo väčšej miere začali pozerať po možnostiach, ktoré im zarobia viac. Zaznamenali sme podstatný rast záujmu investovať do produktov Proxenty nielen u prvoinvestorov, ale aj u skúsených investorov, ktorí hľadajú nové zaujímavé príležitosti,“ hovorí majiteľ investičnej skupiny Proxenta Pavol Kožík.

Aj keď záujem Slovákov o investovanie rastie, až 75 percent z nich nemá o možnosti investovania dostatočné informácie a preto ani žiadnu skúsenosť s investovaním. Medzi najčastejšie obavy Slovákov patrí strach z toho, že prídu o svoje preinvestované peniaze. „Áno, existujú investície, pri ktorých môžete rýchlo zarobiť, ale aj o všetko prísť. Tu však skôr hovoríme o špekuláciách, ako o investíciách. Je potrebné rozlišovať rôzne druhy investícií. Proxenta je investičná skupina, ktorá sa zaoberá investovaním do projektov, ktoré môžete vidieť na vlastné oči rásť. Reálne staviame byty, v ktorých bývajú ľudia. Vyrábame potravinárske produkty, ktoré nájdete v obchodoch a môžete si ich kúpiť. Nie sú to  investície do špekulatívnych produktov, ale do reálnych hmatateľných vecí. U nás môže každý sledovať svoju investíciu, ako postupne rastie,“ hovorí viceprezident predaja investičných produktov Proxenty Raymond Kopka.

Developerské projekty sú v kurze

Obľúbenou investíciou Slovákov sú nehnuteľnosti. Nemusíte však kupovať byt alebo dom, ale s investičnou skupinou môžete investovať do veľkého realitného projektu. Takých má Proxenta v portofóliu už deväť a na svojom konte má stovky bytov, ktoré odovzdala spokojným majiteľom. „V uplynulom roku sme odovzdali šiesty najväčší rezidenčný projekt na Slovensku a stali sme sa Developerom roka. A keď sa pozriete, ako rastú ceny nehnuteľností, pochopíte, akí spokojní sú naši klienti, ktorí sa na týchto projektoch spolupodieľali. Poviem to takto: inflácia ich určite netrápi,“ dodáva Pavol Kožík.

Pri investovaní do developerských projektov sa klient môže spoľahnúť na istú formu garancie aj v podaní komerčných bánk, ktoré na tieto projekty poskytujú financie. Banky financujú okolo 70 percent z hodnoty projektu. Voči banke je potrebné plniť harmonogram predaja, aby bolo uvoľňované ďalšie financovanie. Projekt tiež musí ešte pred schválením úveru prejsť náročným posúdením hodnotenia návratnosti. Projekty sú tak pod neustálym dohľadom a kontrolou financujúcej banky.

Nepotrebujete desaťtisíce

Jednou z obáv pri investovaní s veľkou investičnou skupinou je to, že potrebujete príliš veľkú hotovosť na to, aby ste mohli investovať. To je však už minulosťou. Pre začínajúcich investorov, ktorí potrebujú vyriešiť aktuálny problém so znehodnocujúcimi sa úsporami na neúročených účtoch, je tu tiež riešenie. Proxenta v rámci aktuálnej kampane znížila minimálnu vstupnú investíciu do dlhopisu Proxper na 7-tisíc eur.  Klienti môžu svoje peniaze na tomto produkte zhodnotiť fixným úrokom 7 percent ročne.

Viac o tom, ako môžete výhodne zhodnotiť svoje peniaze so stabilnou slovenskou investičnou skupinou Proxenta sa dozviete na stránke www.proxenta.sk

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie