Denník N

Nový list od Gazpromu k platbám za plyn v rubľoch úplne mení situáciu, tvrdí šéf SPP

Richard Prokypčák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Prokypčák. Foto N – Tomáš Benedikovič

„SPP nie je niekto, kto by mal natrčiť ruku a čakať na pomoc. To my si práveže vyberáme z dodávateľov, s ktorými sa budeme rozprávať, a za akých podmienok,” vraví Richard Prokypčák, ktorý stojí na čele Slovenského plynárenského priemyslu.

Štátna firma a jej jediný akcionár – ministerstvo hospodárstva – už niekoľko týždňov nechcú jasne odpovedať na otázku, ako sa Slovensko zachová v prípade rubľového ultimáta ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten od európskych odberateľov plynu žiada, aby eurové platby ešte konvertovali na ruble, ak chcú ruský plyn. Počas tejto zmeny by však peniaze mala pod kontrolou ruská centrálna banka, ktorá je na sankčnom zozname EÚ.

Kremeľ už odstavil plyn Poľsku a Bulharsku. Slovensko má čas na rozmyslenie do budúceho týždňa – 20. mája uplynie termín ďalšej platby.

Zástancovia toho, aby sme na ruské podmienky nepristúpili, pripomínajú, že za nič iné neposiela Európska únia Rusku toľko peňazí na financovanie vojny ako za plyn.

V rozhovore s riaditeľom SPP sa dočítate:

  • čo nové hovorí ruský Gazprom v najnovšom liste o podmienke platiť za plyn v rubľoch,
  • kto by Slovensku mohol plyn dodať, ak by chýbal ruský,
  • v čom je nákup skvapalneného zemného plynu iný od potrubného plynu,
  • ako veľmi nám môže pomôcť obmedzenie spotreby plynu,
  • aj čo si myslí o cenách plynu na budúci rok a či sa ešte oplatí kupovať si plynový kotol.

Čo sa týka konvertovania eur na ruble pri platení za ruský plyn, sľúbila Európska komisia vypracovať usmernenie, či by išlo o porušenie sankcií. Máte ho už?

Vieme o predstave Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre energetiku o tom, ako by sa malo postupovať, aby sme sa vyhli porušovaniu sankcií. My sme si urobili interný právny pohľad. Snažíme sa k tomu pristupovať s maximálnou zodpovednosťou. Situácia sa však neustále vyvíja a dnes už je iná než pred týždňom, vzhľadom na nové informácie z Gazpromu.

Aké informácie?

List z Gazpromu, ktorý spresňuje platobný mechanizmus zámeny eur na ruble.

V čom sa to líši od informácií, ktoré sme mali pred týždňom?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Plynová kríza

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie