Denník N

Coca-Cola nie je prvá, zo Slovenska už odišli Pepsi, Danone, Algida aj Hellmans

V roku 1999 prišiel do závodu v Lúke spoločnosti Coca-Cola Beverages Slovakia vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda, sprevádzal ho riaditeľ firmy Ivan Štefanec. Foto - TASR
V roku 1999 prišiel do závodu v Lúke spoločnosti Coca-Cola Beverages Slovakia vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda, sprevádzal ho riaditeľ firmy Ivan Štefanec. Foto – TASR

Svetoznámy koncern o niekoľko týždňov ukončí výrobu na Slovensku. Vydržala na našom trhu oveľa dlhšie, než iní nadnárodní značkoví výrobcovia.

Zmrzlina Cornetto, jogurty Danone, majonézy Hellmans či nápoj Pepsi. Pozná ich takmer celý svet, udomácnili sa aj v našich obchodoch a domácnostiach, preto vzbudilo nadšenie, keď sa koncerny rozhodli ich vyrábať na Slovensku.

Výrobky v našich predajniach ostali aj po rokoch, no závody u nás sa už zavreli. Minulý týždeň sa k nim pridala aj Coca-Cola, ktorá ohlásila ukončenie výroby na našom trhu.

„Tento proces je v prípade nadnárodných spoločností prirodzený. Putujú za lacnou pracovnou silou bez lokálnej pridanej hodnoty a konsolidujú. Hľadajú predovšetkým efektivitu a k špecifikám národných trhov či k zodpovednosti za zamestnanosť v jednotlivých regiónoch majú skôr racionálny prístup. Vnímajú skôr finančnú otázku,“ vraví Peter Varmuža, ktorý roky pracoval pre Tesco a teraz zakladá domáci obchod s potravinami Yeme.

Nadnárodné koncerny pri odchode niekedy poukazujú na to, že slovenský trh je malý a ani spotreba na tomto trhu nedosiahla z pohľadu výroby ich plánované očakávania. Ivan Štefanec, ktorý šéfoval spoločnosti Coca-Cola na Slovensku a teraz je europoslancom si však nemyslí, že by to bol dôvod pre ukončenie výroby silného reťazca, akým je Coca-Cola, na Slovensku.

„Malým trhom to nie je, lebo sme súčasťou obrovského európskeho trhu. Nie je to ani logistikou, pretože Slovensko je jednou z najlepších lokalít z tohto pohľadu,“ povedal pre Denník N.

Za odchodom koncernu Coca-Cola vidí skôr zhoršovanie podmienok pre podnikanie u nás, daňovo-odvodové zaťaženie a aj absenciu komunikácie politických špičiek s niektorými podnikateľmi.

Pozrite si, ako dlho u nás svetoví výrobcovia potravín a nápojov vydržali. Kedy a prečo odišli?

Algida v Dolnom Moštenci

Závod, ktorý vyrábal populárne Corneto, ale aj nanuky Nogger a Max, otvorili v Dolnom Moštenci neďaleko Považskej Bystrice v polovici júna 2000. Na troch linkách v troch smenách mal ročne vyrábať 10 miliónov litrov zmrzliny, no dosiahol len časť naplánovanej produkcie.

Väčšina z nej pritom šla na export.

Závod v Dolom Moštenci nevyrábal zmrzliny ani dva roky. Foto - TASR
Závod v Dolom Moštenci nevyrábal zmrzliny ani dva roky. Foto – TASR

Potravinársky podnik plánoval zamestnávať až 200 pracovníkov, no ani tento odhad nenaplnil. Začiatkom roku 2002 v ňom pracovala len asi stovka ľudí.

Vtedy, približne rok a pol po rozbehnutí výroby, sa rozhodol koncern Unilever, pod ktorý náš závod Algida patril, výrobu na Považí ukončiť. Za oficiálny dôvod tohto kroku uviedli predstavitelia spoločnosti malý záujem o zmrzliny na našom trhu.

„Hlavným dôvodom je klesajúci záujem o mrazené krémy,“ povedal vtedy konateľ spoločnosti Unilever Peter Kamenický.

Intersnack v Trenčíne

Nemecký výrobca slaných pochutín prišiel na slovenský trh s repasovanými strojmi  na výrobu zemiakových lupienkov, presunul ich k nám z Maďarska. Vyrábal tu čipsy Chio aj Slovakia.

8ca532e633

Koncom roku 2004 však Intersnack presunul výrobu z Trenčína do zahraničia. „Veľkosť trhu pre zemiakové lupienky na Slovensku z dlhodobého hľadiska nerobí vlastnú výrobu v krajine pre Intersnack zaujímavou,“ reagoval pre Trend viceprezident pre medzinárodné značky Bernd ter Glane.

Pri presune výroby zohral rolu podobný dôvod, ako v prípade Algidy – očakávania koncernu od trhu, kde závod otváral, boli vyššie, než neskoršia realita. Vedenie Intersnacku argumentovalo, že spotreba zemiakových lupienkov bola na Slovensku nižšia, než očakávali a ešte ďalej klesala.

Hellmans v Topoľčanoch

Len o niečo dlhšie ako v závode v Dolnom Moštenci vydržala potravinárska výroba v inom slovenskom závode koncernu Unilever – v topoľčianskom podniku, ktorý vyrábal majonézy značky Hellmans. Ten sa rozhodol koncern zatvoriť koncom roku 2005.

majo_starej_mamy

Toto ukončenie výroby však malo na zamestnanosť miernejší dopad ako to na Považí. V čase ukončenia výroby v Topoľčanoch totiž podnik zamestnával menej ako 30 ľudí.

Stopnutie výroby majonéz Hellmans na Slovensku odôvodnil riaditeľ spoločnosti Ľubomír Bratko reštrukturalizáciou a zjednocovaním výrobných procesov koncernu Unilever. Výroba majonéz prešla z topoľčianskeho závodu pod výrobu sesterského podniku v českom meste Nelahozeves.

Pepsi-Cola v Malackách

Najskôr plnili nápoje z jej portfólia v závodoch St. Nicolaus v Liptovskom Mikuláši a Západoslovenské žriedla v Santovke. V roku 2000 však koncern Pepsi Cola prevzal závod v Malackách a v apríli toho roku presunul výrobu od licenčných producentov na Záhorie.

Do závodu v Malackách sa výroba koncernu Pepsi Cola presunula v roku 2000. Foto - TASR
Do závodu v Malackách sa výroba koncernu Pepsi Cola presunula v roku 2000. Foto – TASR

Tam spočiatku zamestnával niekoľko stoviek ľudí. V roku 2005, keď ohlásil, že výrobu na Slovensku ukončí, už ich nebolo ani štyri desiatky.

Podobne ako v prípade iných nadnárodných koncernov sa aj Pepsi Cola rozhodla presunúť výrobu do zahraničia. Jej predstavitelia to zdôvodnili tým, že tam nemajú plne využité výrobné kapacity.

Danone v Modranke pri Trnave

Kým prišiel francúzsky koncern Danone s výrobou na Slovensko, dovážal sem jogurty  zo zahraničia, vrátane susedného Česka. V Modranke pri Trnave začal naplno vyrábať v máji 2000.

Ročne tu produkoval asi desaťtisíc ton jogurtov. Keď v marci 2006 ohlásil, že na Slovensku s výrobou končí, zdôvodnilo to tým, že jej závod na západe Slovenska závod stráca konkurencieschopnosť.

1476064_872136659484751_5857594486953144762_n

Keď v roku 1999 výroba v Modranke začínala, mala putovať najmä na slovenský a český trh. No podobne ako v prípade Algidy stále viac smerovala na export.

Koncernu Danone, ktorý má závody v mnohých krajinách, preto bolo výhodnejšie presunúť výrobu jogurtov  Modranky do zahraničia. Výrobné linky z nášho závodu presunul do Maďarska a Česka.

O prácu v závode v Modranke prišlo vyše 70 ľudí.

Coca-Cola v Lúke pri Piešťanoch

Podobne ako Pepci Cola, aj prvá Coca-Cola bola vyrobená na Slovensku na základe licenčnej zmluvy. Pochádzala z Liptovského Mikuláša, kde ju tamojší výrobca nealkoholických nápojov plnil na základe licencie The Coca-Cola Company.

Zo spomínaných nadnárodných koncernov udržal tento nápojový koncern výrobu na Slovensku najdlhšie, viac ako 20 rokov. Priebežne do závodu Lúke pri Piešťanoch prikupoval linky na výrobu pramenitej vody Bonaqua, linku na plnenie sklenených fliaš, linku pre džúsy Cappy.

Vtedajší riaditeľ Ivan Štefanec si spomína, že v istých rokoch patril závod v Lúke medzi najlepšie podniky koncernu z hľadiska produktivity prác a výkonnosti.

Minulý týždeň však aj tento svetový výrobca oznámil, že produkciu v závode v Lúke pri Piešťanoch ukončí. Odhadol, že sa tak stane k prvému kvartálu budúceho roku.

V máji 2002 navšštívil závod v Lúke aj vtedajší predseda vlády MikulṚ Dzurinda Foto - TASR
V máji 2002 navšštívil závod v Lúke aj vtedajší predseda vlády MikulṚ Dzurinda. Foto – TASR

O prácu v tomto závode príde 107 ľudí.

Podobne ako ostatná nadnárodné značky odôvodnil zrušenie výroby u nás optimalizáciou nákladov. „Naša skupina  v rámci stredoeurópskeho regiónu v okruhu 330 kilometrov operuje šiestimi výrobnými závodmi a má k dispozícii 33 výrobných liniek. Ukončenie činnosti výrobného závodu v Lúke je teda výsledkom optimalizácie nákladov a synergií ostatných výrobných kapacít a logistických procesov v tomto regióne,“ zdôvodnil rozhodnutie Coca-Coly Marián Pavelka.

V Lúke by mal ďalej fungovať len centrálny sklad a logistické centrum Coca-Coly.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie