Denník N

IT špecialista Mihálik: Na všetko to pred nami sa dá v štátnom IT vyhovárať ďalšie tri roky a niet tomu čo vytknúť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Keď máme v štátnom IT investičný dlh, ktorý trvá viac ako dva životné cykly technológií, štát na mnohých miestach neinvestoval a neexistuje na to ani proces, tak sa to nevyrieši hladko, hovorí IT špecialista Peter Mihálik z firmy Bonet Systems. Od mája 2020 je aj členom dozornej rady Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES).

„Je úplne legitímne naťahovať tento cyklus do ôsmich rokov, ale po ôsmich rokoch aj výrobcovia len málokedy vedia garantovať k hardvéru nejakú podporu.“

Problém je podľa neho aj v tom, že niekedy sa malé zanedbateľné výsledky v štáte prezentujú ako obrovské výhry a obrovské výhry ani nikto nespomenie. Všetci sú totiž radi, že sa zbavili projektu a že to už funguje.

„Mám pocit, že keď aj štát niečo urobí, neodkomunikuje sa to dobre. A potom ako keby sa to ani nepočítalo.“

Vyzerá to tak, že v júni bude možné prihlásiť sa na Slovensko.sk aj cez mobil, ale to je zatiaľ všetko. Prečo podľa vás ešte nefunguje komunikácia so štátom cez mobil? 

Rozumiem tomu, že aj v komercii je všeobecný trend spustiť produkt s minimom funkcionalít. Zatiaľ je to naozaj len to najnutnejšie minimum. Tiež by som očakával, že už aj pri prvom spustení by som si mohol cez mobil pozrieť aspoň schránku na ústrednom portáli verejnej správy. Predpokladám, že ďalšie funkcionality budú pribúdať. Nemám až taký prehľad o tom, ako rýchlo je Slovensko IT (štátna akciovka pre IT – pozn. red.) schopné nové funkcie dorábať a koľko majú iných aktivít. Verím, že na ďalšie zmeny nebudeme čakať zase rok.

Predtým ste dozerali na štátne IT zvonku, teraz pracujete už aj pre štát. Čo všetko robíte?

Som členom dozornej rady NASES, bol som menovaný do riadiaceho výboru pre redizajn vládnej siete Govnet. Gro mojej práce je oboznamovanie sa s činnosťou NASES-u. Vedenie nám odprezentovalo, čo sa im podarilo urobiť za minulý rok, aké majú plány na najbližšie obdobie, a pravidelne nás informujú o tom, čo sa nepodarilo alebo je v omeškaní. Keďže sa zmenil štatút, dozorná rada, ktorá má troch členov, schvaľuje po novom všetky zmluvy nad 100-tisíc eur. Ako súkromná osoba mám dohodu na úrade vlády na 35 eur na hodinu v hrubom. Primárne sa venujeme projektu kybernetickej bezpečnosti, a rôznym ad hoc aktivitám, ktoré súviseli hlavne s pandémiou a aktuálnym konfliktom na Ukrajine. Drvivá väčšina aktivít súvisí s hasením nejakého problému alebo sanovaním kompetencií, ktoré na strane štátu chýbajú. Je to dôsledkom toho, že štátne IT bolo v mnohých smeroch napriek vysokým investíciám v posledných rokoch zanedbávané.

Teraz, keď vidíte, ako fungujú niektoré procesy aj zvnútra štátu, ste menej alebo viac kritický?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie