Denník N

SaS vetuje časť balíčka, Matovič hrozí koncom koalície

Vláda Eduarda Hegera. Foto N - Vladimír Šimíček
Vláda Eduarda Hegera. Foto N – Vladimír Šimíček

Predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič pohrozil koncom koalície, ak sa nepodarí presadiť opatrenia, ktoré navrhuje najväčšia vládna strana na pomoc rodinám. Povedal, že ak SaS pomoc rodinám zablokuje, „koalícia stráca zmysel“.

Pomoc rodinám označil za červenú čiaru. Napriek kritickým poznámkam o SaS však povedal aj to, že chce, aby zostali vo vláde na jednej palube.

SaS vetovala dve z opatrení navrhovaných Matovičom. Daňový bonus na deti nezablokovala, hoci ho podporiť nechce. Dôvodom blokovania opatrení je, že by sa mali zaplatiť z vyšších daní. To už dlhšie označuje za svoju červenú čiaru SaS a jej predseda Richard Sulík.

Matovič – Sulík

SaS ďalšie rokovania o balíčku zablokovala už v utorok, keď o tom mali rokovať na ministerstve financií. Richard Sulík odkázal, že zvyšovanie daní nepodporí a schôdzka nemá význam. Odvtedy sa koalícia na rôznych stretnutiach snaží nájsť riešenie situácie.

Zatiaľ neúspešne, a tak vláda na zasadnutí balíček pomoci opäť neprerokovala. To znamená, že sa do parlamentu nedostane tento týždeň v skrátenom legislatívnom konaní, ako to v OĽaNO chceli. Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš teraz predpokladá, že sa na vládu dostane na budúci týždeň.

Igor Matovič v stredu poobede na tlačovej besede na ministerstve financií oznámil, že v utorok poobede dostali písomné stanovisko SaS, že vetujú všetky zdroje daňových príjmov, a kritizoval Sulíka. Hovoril, že SaS a ich predseda sú advokátmi bohatých, bojujú za oligarchov, majú asociálne necítenie, je to ich „trucpodnik“ a zlomyseľnosť a slovenské rodiny hodili cez palubu a takto sa naozaj politika robiť nedá. Geissovcom sa podľa neho Sulík venoval desaťkrát viac ako rodinám na Slovensku.

Igor Matovič a Mrcel Klimek. Foto – TASR

Vysvetľoval, že v tejto situácii návrh na vládu nepredloží a SaS dáva ešte týždeň. Zvýšený daňový odvod sa má podľa ministra financií týkať len firiem z regulovaných odvetví so ziskom nad tri milióny eur.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vraví, že daňový bonus môžu schváliť aj bez opozície a podpory SaS. „Treba urobiť aspoň daňový bonus na dieťa, ja to považujem za dobrú vec.“

Sulík vysvetľuje, prečo balíček nepodporia

Podľa Sulíka nie je pravda, že ich strana chce vetovať daňový bonus. Pred rokovaním vlády to povedala Veronika Remišová (Za ľudí), podľa nej chce SaS svojho človeka na poste post šéfa Protimonopolného úradu, inak daňový bonus nepodporia. „Nikdy sme nepovedali, že daňový bonus budeme vetovať,“ reagoval Sulík.

Remišovej verziu, že predseda SaS žiadal post predsedu Protimonopolného úradu, potom potvrdil aj Igor Matovič a upozornil, že tento post by sa mal obsadzovať nestranícky.

Späť k Sulíkovi, ktorý zasa na Matovičovom návrhu balíčka pre rodiny kritizuje, že vláda naň zoberie peniaze z rozpočtov obcí a miest. Daňový bonus má v budúcom roku stáť 550 miliónov eur a o takú sumu by prišli miestne samosprávy, ktoré sú financované z dane z príjmov fyzických osôb. Kritizoval aj nastavenie opatrenia, hovorí, že by pomohlo vysokopríjmovým rodinám a tým chudobnejším nie.

Sulík je presvedčený, že daňový bonus prejde aj bez hlasov SaS. „Vo vláde majú väčšinu, v Národnej rade si to môžu schváliť napríklad s hlasmi Hlasu, keď im to za to stojí.“

Remišová zo strany Za ľudí na to neskôr zareagovala, že nemieni akýkoľvek zákon pretláčať hlasmi opozície, keď sú koalícia. „Koaliční partneri by sa nemali navzájom vydierať,“ povedala.

Veto pre voľnočasové poukážky a vyššie detské prídavky

SaS je pripravená vetovať ďalšie dve opatrenia z Matovičovho balíčka pomoci pre rodiny – voľnočasové poukážky pre deti a vyššie detské prídavky. Problém je v tom, že sa majú zaplatiť z peňazí získaných z vyšších daní. Matovič síce už dlhšie hovorí o vyššom zdanení stovky najziskovejších firiem na Slovensku, no ich zoznam neukázal nikomu zo SaS a nevideli ho ani v strane Za ľudí.

„Sme proti zvyšovaniu daní a zavádzaniu nových daní. To je už pre nás červenou čiarou,“ vraví Sulík. Matovič toto právo veta podľa Sulíka akceptuje a nepredložil protiinflačný balík do vlády.

Richard Sulík. Foto – TASR

Predseda SaS si vie predstaviť diskusiu o vyšších daniach, len ak budú splnené dve podmienky. Po prvé, prejde ústavný zákon o daňovej brzde. SaS žiada, aby to, čo štát vyberie na daniach a odvodoch, neprevýšilo 37 percent hrubého domáceho produktu. Na tom však nie je v koalícii dohoda.

Druhá podmienka je, že ak sa nejaká daň zvýši, výnos z nej sa použije na zníženie inej dane. „Takýto návrh nie je na stole, preto uplatňujeme právo veta,“ povedal Sulík.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa v stredu nechcel vyjadriť k výhradám SaS k inflačnému balíčku ani k tomu, že jeho časť vetuje. „Vôbec sa nebudem vyjadrovať k výrokom svojich politických kolegov,“ povedal s tým, že „pracuje na tom, aby výsledky boli“.

Podľa Hegera je návrh politickým kompromisom. Komunikáciu politikov o balíčku nepovažuje za korektnú. K Sulíkovi povedal, že vláda má schválené programové vyhlásenie a v ňom sa nepíše, že vláda nebude zvyšovať dane.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Hegerova vláda

Igor Matovič

Richard Sulík

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie