Denník N

Ukrajina odstavila tranzit tretiny ruského plynu, stratila kontrolu nad potrubím. Gazprom vraj toky nevie presmerovať

Kompresorová stanica Veľké Kapušany. Foto - TASR
Kompresorová stanica Veľké Kapušany. Foto – TASR
  • Rusi obsadili jedno z dvoch území, kadiaľ tečie plyn do Ukrajiny.
  • Ukrajinci stratili kontrolu nad tým, v akých objemoch a kam plyn ďalej putuje, preto túto časť plynovodnej siete radšej odstavili. 
  • Od Gazpromu žiadajú, aby chýbajúce objemy nahradil cez poslednú trasu, ktorá zostala v ukrajinskej moci.

Včera podvečer Ukrajinci oznámili, že musia prerušiť prepravu ruského plynu do Európy cez jednu zo svojich staníc. Stratili nad ňou kontrolu, pretože územie aj plynovod obsadili ruskí vojaci. Existuje tiež podozrenie, že z tranzitu si nelegálne odoberajú plyn separatistické republiky. Sochranovka je totiž vstupný bod na ruskej strane hranice v Luhanskej oblasti. Na rusko-ukrajinskej hranici tak zostáva pre tranzit plynu už len jeden bod – v Sudži.

Podľa ukrajinského operátora GTSOU doteraz cez Sochranivku pritekala zhruba tretina tranzitovaného plynu z Ruska, teda niečo vyše 30 miliónov metrov kubických denne.

V dôsledku zastavenia tejto trasy poklesol aj tok na prepojovacom bode ukrajinsko-slovenskej hranice vo Veľkých Kapušanoch – tiež o tretinu. Slovensko to ale zatiaľ podľa vyjadrení vládnych politikov neohrozí.

Dôležité bude, čo sa stane ďalej. Ukrajina žiada ruský Gazprom, ktorý plyn do Európy dodáva, aby chýbajúci tok presmeroval a využil náhradnú trasu cez Sudžu. Rusi na oplátku tvrdia, že to nie je technicky možné. To vyvoláva obavy, či sa nakoniec krajiny dohodnú a či znížená úroveň dodávok nepretrvá dlhšie.

Slovensko má dostatok plynu

Slovensko zatiaľ žiadne výpadky dodávok nepocítilo. Dohodnuté objemy k nám pritekajú a sú v súlade s platnými zmluvami. Minulý týždeň aj začiatkom tohto k nám z Ukrajiny tieklo vyše 90 miliónov metrov kubických, dnes je to zatiaľ 67 miliónov. Stále je to násobne viac ako Slovensko potrebuje. „V tejto chvíli nie je teda dôvod na obavy, plynu je dostatok a pokračuje sa v plnení zásobníkov na budúcu vykurovaciu sezónu,“ zdôraznil v stredu minister hospodárstva Richard Sulík.

Väčšina toho, čo k nám pritečie, zase putuje ďalej. Na priamu spotrebu ide vyše 9 miliónov a do zásobníkov sa má dnes podľa Sulíka natlačiť 23 miliónov. Navyše plyn k nám prúdi nielen z Ukrajiny, ale aj smerom z Česka cez stanicu Lanžhot.

Rusi tvrdia, že sa to nedá

Keďže stanica Sudža je poslednou, ktorá Ukrajine na prepravu ruského plynu zostala, žiada Gazprom, aby objemy z odstaveného plynovodu presmeroval tadiaľ. Ruský podnik tvrdí, že to nie je technicky možné.

Analytici ale hovoria opak, podľa Karla Hirmana Gazprom klame, Ján Pišta zo spoločnosti JPX si myslí, že aspoň čiastočne by presmerovanie malo byť možné. Inými slovami, či sa chýbajúce objemy do zvyšku Európy dostanú, záleží jedine na Putinovom súhlase.

„Myslím si, že Ukrajina urobí všetko pre to, aby plyn tiekol, pretože potrebuje vysoké príjmy za jeho tranzit. Rusko zas potrebuje eurá a doláre za svoj plyn, takže sa tiež bude snažiť dodať všetko, čo má zazmluvnené,” povedal Pišta.

Zatiaľ by nemala byť ohrozená ani bezpečnosť dodávok plynu na Ukrajine. Spotrebu vykrývajú aj domácou ťažbou, keďže podstatná časť sa ťaží na území, ktoré majú stále pod kontrolou, povedal Hirman. Údaje z prepojovacích bodov ukazujú, že z Európy zatiaľ dovážajú iba minimálne množstvá plynu. Navyše škody napáchané ruskými útokmi vedia zatiaľ opraviť. Čo sa týka objemov plynu, sú zatiaľ sebestační.

Ceny poskočili len mierne

Na situáciu zareagovali aj trhy s plynom a elektrinou, aj keď len opatrne. Ceny oboch komodít už včera popoludní a potom dnes ráno poskočili mierne nahor, no už sa vrátili tam, kde boli v pondelok. Veľký vplyv to teda na ne zatiaľ nemalo. Analytik Pišta si ani nemyslí, že by ich to zásadne a na dlhšiu dobu ovplyvnilo.

Situácia s odstaveným plynov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie