Denník N

Mladých IT-čkárov podporili aj šéf Accenture a spolumajiteľ Esetu, čaká sa aj na Kisku

Ministerstvo financií, ktoré riadi informatizáciu, signatárom výzvy slovensko.digital odkazuje, že klopú na otvorené dvere.

it_WEB

Pre zväčšenie obrázka naň kliknite. Zdroj: slovensko.digital 

Partia ľudí prevažne z IT sektora sa už nevládala len pozerať na stav verejných IT zákaziek a dala dokopy niekoľko pravidiel, ako by mal štát robiť IT služby, aby z nich ľudia mali aj nejaký úžitok. Ak má napríklad čerstvá mamička nárok na príspevok na dieťa, tak ho má dostať bez toho, aby musela oň žiadať. Úrady by si mali informáciu posunúť samy.

Peňazí je dosť

Michal Truban z Websupportu, IT konzultant Ján Suchal a desiatky ďalších signatárov výzvy slovensko.digital hneď v úvode vysvetľujú, že peňazí je na Slovensku na elektronickú správu dosť. Za posledných približne päť rokov sa na ňu minulo najmenej 900 miliónov eur.

Výsledok? Ľudia stále musia chodiť na úrady a len minimum vecí dokážu vybaviť elektronicky. Aj to len tí zdatnejší.

Signatári výzvy vedia, že jedno programovacie obdobie eurofondov sa práve končí, a tlačia už len na to, aby sa v nových tendroch neopakovali staré chyby. Nenavrhujú ani spochybňovať servisné zmluvy k eurofondovým kontraktom, hoci tie by mali stáť v najbližších rokoch približne pol miliardy eur.

Dôležité je podľa nich sústrediť sa na nové tendre, ktoré sa ešte len otvárajú.

Boja sa prezradiť svoje meno

Výzva slovensko.digital je zverejnená na webe a počet jej signatárov stúpa. Zo známych mien šéfov väčších IT firiem je však pod ňou okrem Trubana podpísaný len šéf Accenture Peter Škodný či spolumajiteľ Esetu Anton Zajac. Accenture pre korupciu už roky otvorene ignoruje verejné zákazky, Eset je zasa firma špecializujúca sa na úzky segment, ktorej tržby od zákazníkov zo Slovenska sú zanedbateľné.

Medzi signatármi nie je ani jeden významný dodávateľ štátu, no podľa Trubana viacerí z nich podporili výzvu anonymne. „Viacerí ľudia nám vyjadrili sympatie, ale boja sa o svoju prácu, prípadne nechcú mať konflikt záujmov – svoje meno preto zverejniť nechceli,“ vysvetľuje Truban.

Očakáva sa, že výzvu minimálne nepriamo podporí aj prezident Andrej Kiska. Ten na nedávnej návšteve Estónska a Fínska dal najavo, že sa chce angažovať v elektronizácii verejnej správy. K téme by mal Kiska vystúpiť pred IT odborníkmi už v utorok na konferencii ITAPA v Bratislave.

Diskutovať už na začiatku

Signatári výzvy majú jasno minimálne v tom, odkiaľ začať. O každom nápade na investíciu treba najprv riadne verejne debatovať.

Napríklad keď si minister dopravy Ján Počiatek zmyslí, že chce takzvaný atlas pasívnej infraštruktúry, mal by najprv vysvetliť, načo ho potrebuje, vypočuť si oponentov a návrhy iných riešení.

„Netreba zmeniť zákony, ale prístup. Úplne kľúčové je nastavenie cieľov, čo IT výdavkami chceme dosiahnuť a aké sú alternatívne formy dosiahnutia cieľov,“ hovorí Gabriel Šípoš z Transparency International, ktorý takisto výzvu podpísal.

Ak sa už nejaký nápad ukáže ako dobrý, malo by nasledovať verejné alfa-testovanie projektov a prototypov. Potom treba všetko poriadne prepočítať a umožniť aj menším firmám, aby sa zapojili do zákaziek, radia autori výzvy.

Dôležitá je potom kontrola a meranie prínosu. Signatári výzvy si vedia predstaviť, že by sa do toho aktívnejšie zapojil Najvyšší kontrolný úrad a Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií.

„Z Veľkej trojky (zdravotníctvo, doprava, IT) vieme najmenej o tom treťom. Pomoc týchto chlapcov a dievčat budeme potrebovať,“ napísal na Facebooku v reakcii na výzvu slovensko.digital šéf IFP Martin Filko.

Kažimír: Klopú na otvorené dvere

Posledný pokus zlepšiť IT tendre organizoval Ivan Mikloš ešte za vlády Radičovej. Desatoro pre IT tendre hovorilo napríklad o tom, aby bolo vo verejnom obstarávaní viac konkurencie a aby bolo jasné, kto sú subdodávatelia. Ďalej to, aby sa obmedzilo dodatkovanie zmlúv a ujasnili sa licenčné vzťahy.

Ficova vláda IT desatoro nezrušila, ale prestala sa ním riadiť.

Exminister financií Ivan Mikloš hovorí, že problém nie je iba na strane odberateľa, ale aj dodávateľa. „IT firmy sa na tom aktívne podieľali, fungovali na nezmyselnom predražovaní a zneužívali informačnú asymetriu. Predávajú veci, v ktorých sa málokto vyzná, a zneužívajú to,“ hovorí Mikloš.

Bez toho, aby si výzvu IT odborníkov všimli aj politici, teda najmä vládny Smer, sa však veľa nezmení. „Toto je apolitická a odborná výzva odbornej IT verejnosti. Ak sa niektorá strana k tejto výzve chce prihlásiť, iba to vítame,“ hovorí Michal Truban.

Ministerstvo financií, ktoré je gestorom informatizácie, tvrdí, že štát v oblasti eGovernmentu a IT projektov dlhodobo spolupracuje s odbornou verejnosťou. „Z tohto hľadiska je terajšiu výzvu slovensko.digital možné vnímať, obrazne povedané, ako ‚klopanie na otvorené dvere‘,“ napísalo ministerstvo v inak pomerne rozsiahlom stanovisku.

Ministerstvo vnútra, ktoré vedie Robert Kaliňák, vymenovalo všetkých 13 projektov, ktoré urobilo z OPIS-u. „Nazdávame sa, že základy sú položené kvalitne a pevne,“ uviedlo.

Počiatkovo ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií sa k výzve odmietlo vyjadriť.

Chcú vedieť, či budú apolitickí

O reakciu na výzvu slovensko.digital sme požiadali aj viaceré IT firmy, ktoré sú tradičným dodávateľom štátu. IBM, Ditec, Softec, Anect, Ness vôbec neodpovedali.

Z oslovených zareagovala len firma z portfólia podnikateľa Jozefa Brhela Sevitech: „Je to veľmi dobrá aktivita a plne ju podporujeme. Aj keď ide o všeobecný prejav a výzva je len v počiatkoch, očakávame, že signatári výzvy budú postupne formulovať konkrétne a merateľné ciele, aby sa z výzvy nestali politické, všeobecné formulácie. Súčasne očakávame, že aj jednotlivé realizačné aktivity výzvy budú apolitické.“

Anton Zajac, jeden zo signatárov výzvy slovensko.digital, je 8,5-percentný akcionár Denníka N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie