Denník N

Naozaj sme takí odkázaní na ruskú ropu? Sulík a šéfovia MOL-u si odporujú, EÚ si to všimne a pri plyne nás to môže mrzieť

Ropovod Adria v Tupej pri Šahách. Foto - TASR
Ropovod Adria v Tupej pri Šahách. Foto – TASR

Autor je energetický analytik

„Ruská federácia fakticky začala zavádzať postupné embargo na dodávky plynu do EÚ,“ konštatuje ruský ekonomický denník Kommersant v súvislosti so závažnými krokmi Kremľa, ktoré urobil tento týždeň.

Najprv prišla správa z Kyjiva, že keďže Rusi obsadili odovzdávaciu stanicu Sochranivka a neďalekú kompresorovú stanicu Novopskov, ukrajinský operátor tranzitnej siete stratil nad týmto úsekom kontrolu a musí tu prerušiť príjem plynu od Gazpromu, ktorý je určený na tranzit smerom do Európy. Výrazne sa to prejavilo na prítoku plynu do Veľkých Kapušian, ktorý postupne klesal z pondelkových zhruba 93 miliónov metrov kubických na štvrtkových necelých 60 miliónov kubíkov.

Ukrajinci z týchto dôvodov vyzvali Gazprom, aby presmeroval objemy tranzitu výlučne na druhý pohraničný prepravný bod Sudža. Ten to však v prvých reakciách odmietal s odôvodnením, že tam nemá dostatočnú technickú kapacitu. Pritom ešte pred niečo vyše rokom tadiaľto bez problémov prúdilo denne vyše 100 miliónov metrov kubických a aj samotní ruskí experti potvrdzujú, že je tam stále dostatočná kapacita na celú tranzitnú prepravu smerom na Ukrajinu a do Európy. To znamená, že ak Gazprom, presnejšie Kremeľ budú chcieť, preprava cez Sudžu môže plne pokryť tranzitné požiadavky Európy cez Ukrajinu.

Sankcie Kremľa proti európskym dcéram Gazpromu a otázniky nad rubľovými platbami

Po tomto závažnom incidente na rusko-ukrajinskej hranici prišli správy z Moskvy, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Richard Sulík

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie