Denník N

Niektorí panikária, keď trhy padajú, iní investujú ďalšie peniaze, hovorí šéf investičnej firmy Ovčarik

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Drobní investori robia často chybu, že kúpia niečo, o čom práve všetci píšu, že to zarába, hovorí šéf zastúpenia investičnej firmy Amundi na Slovensku Miroslav Ovčarik. Väčšinou to kúpia na maxime alebo už príliš neskoro a potom sa sťažujú, že všetci na tom zarobili a im to klesá.

Keď Ovčarik pred 15 rokmi nastúpil do firmy, zažil napríklad, ako pracovníčka jednej banky predávala klientom investície hlavne do čínskych fondov, pretože mali vysokú výkonnosť v minulom období. „Potom odišla a nešťastníci, ktorí v pobočke zostali, museli klientom odpovedať na otázky, prečo majú zrazu také straty,” hovorí Ovčarik s tým, že teraz to dáva na školeniach ako nesprávny príklad toho, ako investovať.

Akciové trhy od začiatku roka často padajú. Ako na to reagujú bežní ľudia, ktorí investujú?

Sú ešte klienti, ktorí dokážu robiť paniku a znervóznejú, keď trhy klesajú, ale rastie aj počet investorov, ktorí chcú poklesy využiť na to, aby investovali ďalšie peniaze. Áno, zvýšila sa aktivita investorov na jednej aj druhej strane. Podľa údajov asociácie správcovských spoločností sú prítoky investícií v tomto roku na trhu stále kladné. Platí to aj u nás. V marci boli investori nervóznejší, ale v apríli sme videli, že už viac investovali, ako vybrali. Väčšinou vývoj na trhu ľudia konzultujú s distribútormi alebo bankármi a výkyvy už zažili aj v minulosti, napríklad počas covidu. Učia sa, že každá kríza má začiatok a koniec a trhy začnú opäť rásť.

Koľko v priemere ľudia investujú?

Aj podľa asociácie je to v priemere

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie