Denník N

Fico klame a uráža Ukrajincov. Ako to naozaj bolo s Tymošenkovou v roku 2009

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Autor je energetický a zahraničnopolitický analytik

Trojnásobný slovenský premiér Robert Fico opakovane hrubo uráža našich východných susedov, ktorých označuje za klamárov, ktorí vraj Slovensku nepomohli. Fico v tejto súvislosti bezostyšne klame o okolnostiach plynovej krízy v januári 2009, keď ruský Gazprom na pokyn Kremľa uprostred zimných mrazov na vyše dva týždne úplne zastavil dodávky plynu cez Ukrajinu do Európy a na Slovensko.

Svojou rétorikou a politickou pozíciou k útoku Putinovho Ruska voči Ukrajine izoluje Slovensko od spojencov v EÚ a NATO a čoraz viac sa približuje k Viktorovi Orbánovi.

Najprv si povedzme, že Ficov postoj ohrozuje elementárne bezpečnostné, politické a ekonomické aspekty krajiny, v ktorej trikrát vládol a kde sa chce zase dostať naspäť k moci. Fico opovrhuje Ukrajinou a Ukrajincami podobne ako vlastnými spoluobčanmi na východnom Slovensku, o čom svedčí jeho dnes už legendárna reakcia na návštevu poslancov europarlamentu na východnom Slovensku: načo tam idete, veď tam nič nie je.

Fico a fašisti majú s Orbánom dlhodobo rovnaký vzťah k Ukrajine

Ficov postoj nemá absolútne nič spoločné ani s ideami a postojmi sociálnej demokracie, ktorou sa nehanbí doteraz prikrývať. Ale treba uznať, že je jeho osobným, vcelku konzistentným ideologickým postojom od čias, keď sa ocitol v politike, teda od jeho vstupu do komunistickej strany v druhej polovici 80. rokov.

Lebo ako každý nový komunista aj on pri svojom sľube musel označiť okupáciu vlastnej vlasti sovietskou armádou za „bratskú pomoc“ a musel prisahať imperialistickému boľševizmu Moskvy vernosť až za hrob.

A on sa verne svojho sľubu drží aj teraz, keď papagájuje propagandu Putinovho Kremľa, ktorá zdôvodňuje svoju vojenskú inváziu voči Ukrajine údajným ohrozením zo strany USA a NATO.

Teda rovnako ako Kremeľ Leonida Brežneva odôvodňoval podobnú inváziu voči Československu v auguste 1968 a následnú vyše 20-ročnú okupáciu.

Rozdiel je v tom, že Ukrajinci sa dnes hrdinsky bránia, lebo majú podporu celej rodiny demokratických krajín. Ficovi komunistickí predchodcovia žiadnu podporu zo zahraničia vtedy nedostali aj preto, že podstatná časť vládnucich komunistov s obsadením a okupáciou vlastnej krajiny súhlasila rovnako ako neskôr aj ich nový spolustraník Fico. Ten aj teraz verne stojí na strane Kremľa a zdieľa s ním aj názor na sebavedomých Ukrajincov a demokratickú Ukrajinu.

Mimochodom, podobne konzistentný postoj k Ukrajine majú aj dnešní slovenskí fašisti od Kotlebu a z Republiky. Veď ich politické vzory z čias fašistického režimu Jozefa Tisa sa počas druhej svetovej vojny pripojili k hitlerovským hordám a spolu s nimi napadli a ničili šíre úrodné ukrajinské roviny, a hromadne vraždili obyvateľov Ukrajiny.

Presne tak ako to dnes robia Putinovi vojaci pozbieraní z celého Ruska.

Táto historická nenávisť k Ukrajine a jej občanom ich spojuje s Ficom a spolu všetkých aj s Orbánom. Ten navyše nenasleduje len podobný politický odkaz fašistického Maďarska z druhej svetovej vojny, ale na základe jeho dlhodobej politiky na Zakarpatí to vyzerá tak, že by si rád zase raz uchmatol s pomocou Putina aj kus ukrajinského územia.

Veď sme to počuli neraz priamo od neho: Trianon bude prekonaný a pre maďarský národ súčasné hranice neexistujú.

Ako Fico klame o Ukrajine a plynovej kríze 

Fico pri svojom postoji k udalostiam na Ukrajine a rezolútnom odmietaní poskytnutia jej podpory opakovane argumentuje tým, že Kyjiv nepomohol Bratislave počas zložitých mrazivých zimných dní v januári 2009.

Putin vtedy dal pokyn Gazpromu, aby zastavil tranzit plynu do Európy cez Ukrajinu, pretože mal spor s vtedajšou vládou v Kyjive ohľadne ďalších podmienok dodávok plynu. Toto okamžite veľmi ťažko postihlo Slovensko, pretože náš plynárenský systém bol úplne a jednostranne závislý len od dodávok plynu z Ruska a cez Ukrajinu, cez vstupný bod Veľké Kapušany.

Keď sa tam odrazu uprostred mrazov objavila na meračoch prítoku plynu nula, vtedajšiu Ficovu vládnu zostavu zachvátila panika.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek dokonca verejne odpočítaval dni, keď malo dôjsť k postupnému kolapsu zásobovania plynom. Aby sa tomu predišlo, bol celý slovenský plynárenský systém uzavretý od okolitých krajín a plynári sa snažili udržiavať dostatočný tlakový režim tak, aby dokázali z podzemných zásobníkov plynu, ktoré sú sústredené na západnom Slovensku, dostať plyn aj na východné Slovensko.

Presne rovnako postupovali vtedy aj Ukrajinci. Keď im Rusi zastavili dodávky aj tranzit plynu, uzavreli aj výstup zo svojej sústavy smerom do Európy vrátane Užhorodu a tranzitu smerom na Slovensko.

Podobne ako na Slovensku aj na Ukrajine sú sústredené podzemné zásobníky plynu na západe krajiny v predhorí Karpát. Preto museli otočiť tok plynu smerom do centrálnych a východných oblastí Ukrajiny, kde sú najväčšie mestské aglomerácie a hlavní priemyselní spotrebitelia plynu. To sa im podarilo a aj s pomocou domácej ťažby udržovali svoj plynárenský systém funkčný.

Vtedy priletel do Kyjiva Fico aj so svojou vládnou suitou. Letel tam, hoci Kyjiv opakovane upozorňoval, že dodávky zastavila ruská strana a nie on. A Rusi majú kontrakty na dodávky plynu do Európy a sú za ne plne zodpovední..

Ukrajinci v tom čase nemali vôbec žiadne plynárenské kontrakty s Európou vrátane svojich bezprostredných susedov, a to vrátane Slovenska. Na ukrajinsko-slovenskej hranici v Užhorode a vo Veľkých Kapušanoch dokonca vtedy sedeli priamo zamestnanci Gazpromu, ktorí kontrolovali a riadili tok tranzitného plynu.

Napriek týmto skutočnostiam slovenská delegácia na čele s Ficom nekompromisne od ukrajinskej vlády na čele s Juliou Tymošenkovou požadovala,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynovod Nord Stream

Robert Fico

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie