Denník N

Bratislavčania dostávajú hnedé koše na kuchynský odpad. Ako ho triediť, aby netiekol, nezapáchal a nevábil hlodavce a mušky?

Koláž a foto N - Tomáš Grečko
Koláž a foto N – Tomáš Grečko
  • Triedený zber kuchynského bioodpadu funguje na Slovensku od začiatku minulého roka, Bratislava a Košice však mali na prípravu rok navyše.
  • Bratislava má sedemnásť mestských častí, do zberu kuchynského odpadu sa pripájajú postupne.
  • Poplatky za odvoz odpadu nová povinnosť neovplyvní. Vykryjú sa z ušetrených nákladov na zber a likvidáciu zmesového odpadu.

Slovenská metropola Bratislava začína v týchto mesiacoch s ostrým zberom kuchynského bioodpadu. Ide o najväčšiu odpadovú operáciu v meste od zavedenia farebných kontajnerov na plasty, sklo a papier pred vyše dvadsiatimi rokmi.

Zamestnanci mestskej spoločnosti OLO minulý týždeň v piatok rozdávali hnedé košíky v najväčšej mestskej časti – Petržalke. „Najviac sa nás pýtajú na hmyz a zápach a na to, či do košíkov patrí aj mäso a kosti,” vymenovávali, čo obyvateľov najčastejšie zaujíma.

Pre tých, ktorí majú obavy, máme jednu dobrú správu – ak človek dodržiava niekoľko jednoduchých zásad, nemusí mať zo zápachu ani mušiek obavy. V tomto článku ich zhrnieme do pár bodov.

Druhá dobrá správa je, že v praxi sa pre človeka takmer nič nemení. Odpadu vyhadzuje stále rovnako veľa, poplatky za odpad ostávajú tie isté. Jediný viditeľný rozdiel je rozmermi malý hnedý košík v domácnosti a špeciálne kompostovateľné vrecká. Nič viac.

Predbežná analýza kuchynského odpadu, ktorá sa robila v Lamači, vraj podľa Anny Vargovej, koordinátorky OLO, dopadla dobre. „Bolo tam minimum vecí, ktoré tam nepatria.” Problémy sa skôr vyskytli v prípade smetných nádob, ktoré nie sú zamknuté v kontajnerovom stojisku.

Vpravo hnedá nádoba na kuchynský bioodpad. Zavedenie oddeleného zberu kuchynského bioodpadu možno spôsobí, že čiernych kontajnerov na zmesový odpad bude menej alebo sa budú zvážať menej často. Foto N – Tomáš Grečko

Aké to má výhody a prečo je to dôležité

  • Hoci sa množstvo odpadu z domácností nezníži, približne štvrtina z neho už nebude končiť v spaľovni, ale použije sa na výrobu bioplynu a neskôr aj kompostu.
  • Pri pohľade na množstvo odpadu v hnedých košíkoch (a na poloprázdne koše na zmesový odpad) si ľudia uvedomia, aké veľké množstvo potravín vyhadzujú. Podľa štatistík tvoria takmer polovicu odpadu z bytoviek a necelú pätinu z rodinných domov.
  • Časom možno ubudne množstvo veľkých čiernych kontajnerov na zmesový odpad alebo sa zníži frekvencia ich zberu. Podstatná časť sa totiž premiestni do nádob na kuchynský bioodpad.
  • V mestskej spaľovni sa uvoľnia kapacity na likvidáciu odpadu zo širšieho regiónu, ktorý by inak končil na skládkach.

Štartovací set: hnedý košík a vrecká na jeden rok

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Odpad

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie