Denník N

V centre Bratislavy otvorili prvú nemocnicu postavenú po revolúcii (+video)

Lôžkové oddelenie. Foto - TASR
Lôžkové oddelenie. Foto – TASR

Nemocnica sv. Michala v Bratislave začala fungovať od novembra. Výstavba stála 50 miliónov eur. Nemocnica nespadá pod ministerstvo zdravotníctva, ale vnútra.

V centre Bratislavy začala fungovať nová nemocnica. Je to prvá všeobecná nemocnica od roku 1989. V priemere majú totiž naše nemocnice 45 a viac rokov. Nemocnica sv. Michala je akciová spoločnosť, nepatrí pod ministerstvo zdravotníctva, ale akcionármi sú ministerstvo vnútra a obrany.

Politici pri otvorení tvrdili, že do novej nemocnice v Bratislave sa nebude chodiť cez známosti a že CT za 1,3 milióna eur tentokrát nie je predražené.

Video: Otvorili novú nemocnicu, pozrite sa dnu
autor: Martina Pažitková

Mala by slúžiť špecializovaným zložkám, policajtom či záchranárom. Minister však hovorí, že asi 80 percent dnešných pacientov sú bežní pacienti. Očakáva, že po spustení novej nemocnice to bude 90 percent.

Nemocnica stála 50 miliónov, má aj najmodernejšiu techniku – CT prístroj (za 1,3 milióna eur) aj magnetickú rezonanciu (za 1,6 milióna). Je v nej 110 lôžok a ak by bolo treba, môže sa kapacita nemocnice rozšíriť až na 140 postelí. V nemocnici je zhruba 50 ambulancií.

Nejde o veľkú koncovú nemocnicu – ako sú univerzitné či fakultné nemocnice.  Nemá ani nahradiť nemocnicu na Mickiewiczovej ulici, ktorá je blízko.

Nemocnica sv. Michala na Cintorínskej ulici nahradí nemocnicu na Patrónke.

Chirurgické pracovisko novej Nemocnice sv. Michala. Foto - TASR
Chirurgické pracovisko novej Nemocnice sv. Michala. Foto – TASR
CT prístroj. Foto – TASR
Novou nemocnicou sa prišli pochváliť aj minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý nedávno čelil odvolávaniu pre viacero škandálov, minister vnútra Robert Kaliňák, pod ktorého nemocnica patrí, a premiér Robert Fico. Foto – TASR
Nemocnica zvonku. Foto – TASR
Foto – TASR

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie