Denník N

Koalícia nemá dohodu. Sulík ukázal vlastný návrh pomoci pre ľudí, ktorí to potrebujú najviac

Richard Sulík v utorok nestihol poslancom vysvetliť, ako môže vláda pomôcť ľuďom a firmám s drahou elektrinou,. Foto - TASR
Richard Sulík v utorok nestihol poslancom vysvetliť, ako môže vláda pomôcť ľuďom a firmám s drahou elektrinou,. Foto – TASR

Spor medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom o pomoci rodinám za miliardu eur nemá konca. SaS na koaličnú radu v pondelok priniesla alternatívny návrh „dáždnik sociálnej pomoci SaS“. K dohode nedošlo.

SaS predstavila celkom iný návrh než Matovičových 200 eur na dieťa a najviac pripomína to, čo odporúčajú ekonómovia v boji proti inflácii. Ide o adresnú pomoc ľuďom, ktorí sú rastom cien zasiahnutí najviac. Balík pozostáva zo štyroch opatrení – mimoriadne zvýšiť životné minimum, rozšíriť okruh poberateľov príspevku na bývanie, zvýšiť príspevok na bývanie a znížiť krátenie dávok v hmotnej núdzi.

„To, čo Igor Matovič predstavil, nie je pomoc sociálne odkázaným,“ povedal Richard Sulík. „Sme za pomoc tým, ktorí to potrebujú. Sme proti vyšším daniam, a to budeme vetovať a sme zásadne proti tomu, aby sa obce skladali na to, že Kollár bude mať vyše 30-tisíc eur ročne na všetky jeho deti,“ hovoril predseda SaS s tým, že vyšší daňový bonus na dieťa, ako navrhuje líder OĽaNO, pomôže najmä bohatým ľuďom.

Minister financií Igor Matovič ešte v pondelok popoludní trval na tom, že jeho návrh pomoci za miliardu musí ísť už v stredu na rokovanie vlády a vo štvrtok do parlamentu. Ak sa to stane, udeje sa to bez štandardného medzirezortného pripomienkového konania, v ktorom sa k návrhom vyjadrujú s odbornými pripomienkami ministerstvá aj ďalšie štátne organizácie.

Richard Sulík povedal, že verí, že premiér Eduard Heger

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Igor Matovič

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie