Denník N

Čo hovoria na Kiskovu kritiku manažéri IT firiem (+ video)

Kongres ITAPA sa začal zostra, prezident Kiska skritizoval IT projekty platené z eurofondov. Súhlasia s ním manažéri IT firiem?

Prezident Andrej Kiska dnes nepochválil politikov ani firmy za IT projekty platené z európskych peňazí. V príhovore na kongrese ITAPA povedal, že 900 miliónov eur sa použilo netransparentne a je z toho len malý úžitok pre ľudí. Výsledok elektronizácie verejnej správy nazval hanbou. „Tieto často nezmyselné investície by možno mohli byť zaujímavé pre orgány činné v trestnom konaní, ale nie sú žiadnym kritériom úžitku pre ľudí na Slovensku,“  znela napríklad veta, ktorá spôsobila šum v sále plnej IT manažérov.

Prečítajte si, čo si o pezidentovom príhovore myslí Dušan Chrenek zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a traja zástupcovia firiem – Milan Podivín z IBM, Stanislav Verešvársky zo Swanu a Martin Kukoľ zo Sevitechu.

Video: Giganti IT biznisu sa bránia Kiskovej kritike
Autor: Marianna Onuferová, Martina Pažitková

Martin Kukoľ, riaditeľ divízie marketingu a obchodu IT spoločnosti Sevitech

Prezident vo svojom prejave kritizoval štátne IT projekty na Slovensku, že sú nedotiahnuté a predražené. Padla tam aj veta, že by sa na to mohli pozrieť orgány činné v trestnom konaní. Čo si myslíte o takej kritike? 

Treba tú otázku konkretizovať na nejaký projekt alebo oblasť. Zovšeobecňovať nie je tá najlepšia cesta.

Vedeli by ste povedať za vašu firmu nejaký projekt, na ktorý ste pyšný, štátnu zákazku, ktorá nebola predražená, zároveň bola dotiahnutá?

My sme nemali štátne projekty, len privátne.

Ani ako subdodávatelia?  

Ako subdodávatelia áno. Preto hovorím, že je potrebné sa pozrieť na každý projekt konkrétne. Z našich projektov určite ani jeden taký nie je, že by bol predražený. Sú tu aj prezentované projekty, na ktorých sme aj participovali.

Ktorý projekt bol podľa vás dobrý?

Budú prezentované projekty, takže budú reálne výsledky. Uvidíte. Aj na konferencii.

Pán prezident ešte hovoril, že na OPIS šlo 900 miliónov eur, ale nevidno výsledky. V Estónsku, kde to stálo menej, sú oveľa ďalej. Čím to podľa vás je?

Ale ako dlho budujú e-government v Estónsku a koľko sa buduje zatiaľ u nás. Je to určite jeden z tých problémov.

A nechýba vám väčšia verejná debata o projektoch?

Myslím si, že je to na štátnych orgánoch, nie na dodávateľoch.

Ivan Mikloš kritizuje dodávateľov, že aj oni môžu za to, že IT zákazky sú predražené, lebo málokto tomu rozumie a oni to potom zneužívajú.

Je to jeho názor, ja mu ho neberiem.

Stanislav Verešvársky, výkonný riaditeľ DanubiaTelu, donedávna bol v rámci tejto skupiny výkonný riaditeľ Swanu, od leta vedie skupinu IT (CNC, Viasec)

Čo hovoríte na príhovor prezidenta?

Bol pomerne kritický, dal veľmi dobré príklady zo zahraničia, ktoré by mali byť inšpiráciou pre našu krajinu, lebo  tie prostriedky asi naozaj nie sú veľmi efektívne vynaložené. Hlavne výsledok pre občanov nie je taký, ako by sme si všetci želali.

Swan je tiež dodávateľom pre štát v IT oblasti. Čo ste si vy z toho zobrali ako firma?

V praxi sme väčšinou narážali na legislatívne obmedzenia, ktoré bránili urobiť službu čo najjednoduchšou. Aj pán prezident spomínal potrebu urobiť služby čo najjednoduchšie, lebo potom ich užívateľ aj dobre využíva.

Ktorý váš projekt, s ktorým ste pomáhali štátu, je taký, na ktorý ste naozaj hrdý, že nebol ani predražený a ľudia majú z neho úžitok?

Asi najznámejší je podieľanie sa na Ústrednom portáli verejnej správy. Podieľali sme sa na moduloch government to government tak, aby sa prenášali informácie, aby ich občan nemusel zadávať x-krát na rôznych úradoch.

Nedotklo sa vás, že pán prezident hovoril o orgánoch činných v trestnom konaní?

Samozrejme, že nie. My sme spoločnosť, ktorá sa neschováva, my ukazujeme to, čo sme zrealizovali.

Súhlasíte s jeho kritikou, že väčšina z 900 miliónov šla na projekty, ktoré sú nedotiahnuté?

Kritický tón je určite namieste. Ale dávate mi otázku, na ktorú ja neviem odpovedať.

Ktorých firiem sa to týka?

Na to vám naozaj nebudem odpovedať. To by bolo veľmi povrchné, keby som sa vyjadroval k takej otázke.

Milan Podivín, IS Sales leader IBM pre ČR a Slovensko

Čo hovoríte na príhovor pána prezidenta?

Bol som príjemne prekvapený. Mne sa to veľmi páčilo.

A čo sa vám na tom najviac páčilo?

Otvorenosť. Bolo to moje prvé osobné stretnutie s pánom prezidentom ako osobou. Jeho názory sa mi veľmi páčia.

V čom s ním súhlasíte, pokiaľ ide o IT zákazky štátu?

V zjednodušení e-governmentu, v tom s ním úplne súhlasím. Zjednodušený prístup toku informácií, jeden doklad na všetko, dostupné informácie z jedného miesta.

IBM je tiež dodávateľom pre štát v IT oblasti. Súhlasíte teda s tým, že je tam čo zlepšovať?

Pýtali ste sa na môj názor (na prezidentov príhovor – pozn. red.), viem to porovnať aj s Českou republikou, akým spôsobom to tam funguje. Ja mu prajem veľa úspechov, to, čo on hovorí, to presadiť.

Sú slovenské IT zákazky predražené a nedotiahnuté?

Nedokážem to povedať. Pokiaľ ide o prezidenta, páčila sa mi forma jeho príhovoru.

V Česku to funguje inak, lepšie?

V Česku je to roztrieštené, jednotlivé registre sú samostatné.  Je to veľmi podobné ako na Slovensku.

Ako to zlepšiť, či už v Česku, alebo na Slovensku?

Zjednodušenie, jednoduchý prístup informácií z jedného miesta, prepojenie jednotlivých registrov informácií, ktoré štát má o občanoch. Prídete na jedno miesto a získate všetky informácie. A jeden doklad.

Viete povedať jeden projekt, alebo zákazku, na ktorú ste vy za IBM pyšný, že sa dotiahla a nebolo to ani predražené?

Nedokážem povedať, pretože som v IBM teraz pár týždňov (na Slovensku – pozn. red.). Pôsobil som 12 rokov v IBM v Českej republike, potom som bol v inej firme a vrátil som sa po štyroch rokoch do IBM.

Môžete povedať aj český projekt, za 12 rokov ich máte určite veľa.

Nechcel by som žiadny vyťahovať.

Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

Z ktorých IT projektov ste sklamaný?

Som sklamaný z e-healthu, pretože Slovensko naozaj zaostáva v poskytovaní zdravotníckych služieb cez internet. Sme medzi najhoršími v Európskej únii a sú mnohé krajiny, kde predpisovanie liekov, alebo aj zdieľanie informácií funguje dobre cez elektronické služby. Na Slovensku to ešte tak nie je. Ďalšou oblasťou je digitálny kataster. Projekt nie je dokončený a ešte nemôžeme využívať tie výsledky, na ktoré bol celý projekt určený.

Vy tu zastupujete Európsku komisiu, prečo tá kritika prichádza až teraz? 

Kritika je priebežná, nie je to niečo nové. Európska komisia vždy poukazovala na to, že tieto projekty idú pomaly, výsledky ešte nevidno. Rieši sa to sústavne ostatné roky. Zriadila sa aj akčná skupina práve na zlepšenie využívania prostriedkov z OPIS-u. V mnohom sa situácia zlepšila. Pred pár rokmi bolo čerpanie v OPIS-e katastrofálne, teraz je to oveľa lepšie. Slovensko prišlo s viacerými novými projektmi, ktoré práve teraz finišujú. Ťažko je posúdiť, v akom stave sú a aký bude ich reálny prínos. Verím, že také projekty, ako je digitalizácia kultúrneho dedičstva alebo projekty pre školy – digiškola, digitálne učivo na dosah, pomôžu Slovensku.

Sleduje Zastúpenie Európskej komisie aj samo nejaké tendre a dáva podnety, ak treba?

Nie. Na to nemáme kompetencie, ani ľudí. Podnety, ktoré prídu od ľudí alebo od novinárov, samozrejme riešime a posúvame kolegom do Bruselu.

Dnešná kritika pána prezidenta smerovala najmä k politikom. Keď sa s nimi stretávate na diplomatickej úrovni, dáte im niekedy vedieť, že toto práve nevyšlo a že je to hanba, ako povedal pán prezident?

Diskusia medzi Európskou komisiou a slovenskými orgánmi prebieha, toto sa prevažne rieši na pracovnej úrovni. Ale určite aj slovenskí politici vedia, aký je stav v tejto oblasti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie