Denník N

Holý zobral manažérov z Vienna Insurance na úrad vlády vysvetľovať, ako sa v Rakúsku stavajú nájomné byty

Foto - TASR
Foto – TASR
  • Sme rodina sa pokúsi presadiť schému, cez ktorú majú súkromní investori s pomocou štátu vo veľkom stavať nájomné byty.
  • Investori majú napríklad dostať DPH 5 % na nákup bytoviek, zrýchlené odpisovanie a garanciu, že sa pravidlá nezmenia 25 rokov.  
  • Ide o hlavnú politickú agendu Sme rodina, na ktorej sa koalícia ani po roku a pol nevedela dohodnúť. Kollárova strana teraz pripravila pozmeňujúci návrh a priviedla na úrad vlády rakúsku firmu Vienna Insurance Group, ktorá tam vysvetľovala, ako sa nájomné byty stavajú v Rakúsku.

Postavíme 25-tisíc nájomných bytov ročne s mesačným nájomným 200 eur, sľuboval predseda Sme rodina Boris Kollár vo videu pred voľbami v roku 2020. Doteraz však v parlamente nepresadil ani zákon, ktorý opisuje model, ako by sa to malo robiť. Návrh už pred vyše rokom pripravil vicepremiér Štefan Holý, vlani v júli prešiel prvým čítaním, no koaličných partnerov o ňom Kollár s Holým zjavne doteraz nepresvedčili.

Minister financií Igor Matovič pred pár dňami povedal, že sa mu návrh nepáči. „Návrh nie je úplne dobre pripravený, ale nechcem zbytočne hovoriť viac a otvárať ďalší vojnový front,“ povedal. Z kuloárov zaznieva, že celé to stojí na dohode Kollára s Matovičom.

„Naša trpezlivosť s bytmi je už úplne na konci. Máme rakúskeho investora, ktorý má vo Viedni 250-tisíc nájomných bytov. Máme letter of intent, prinášajú pol miliardy vlastných peňazí,” povedal Kollár minulý piatok v Exprese.

Holý so zástupcami rakúskeho investora v utorok na úrade vlády vysvetľovali, ako sa stavajú nájomné byty v Rakúsku. „V týchto chvíľach sa na úrade vlády rokuje so zástupcami Vienna Insurance

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Sme rodina

Štefan Holý

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie