Denník N

Výzva Zelená domácnostiam opäť skončila po pár minútach. Sklamaní sú žiadatelia aj výrobcovia

Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík je šéfom SaS a ministrom hospodárstva. Foto - TASR/Martin Baumann
Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík je šéfom SaS a ministrom hospodárstva. Foto – TASR/Martin Baumann
  • Minister hospodárstva Richard Sulík pozastavil iné výzvy a vyčlenil vyššiu sumu peňazí, aby sa dotácia ušla viacerým.
  • Napriek tomu sa 15 miliónov eur na podporu tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu minulo za 11 minút.
  • Takmer 14 miliónov išlo na čerpadlá, zvyšok na kotly. Najväčší záujem ľudia prejavili v Námestove, Prešove a Košiciach.

„Nebudeme podporovať všetko naraz, aby sa nám podpora neminula do 15 minút a aby neboli žiadatelia sklamaní,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík na tlačovej konferencii k zeleným dotáciám 11. mája. O týždeň neskôr sa stalo presne to, čoho sa minister obával.

Registrácia žiadostí o poukážku na tepelné čerpadlo a kotol na biomasu sa spustila 16. mája o tretej poobede. Už pár minút po spustení písali nahnevaní žiadatelia komentáre na facebook Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), ktorá má projekt Zelená domácnostiam na starosti.

Aj napriek tomu, že záujemcovia všetko vyplnili správne, formulár sa im v poslednom kroku nezobrazil alebo sa na stránke rovno objavil nápis, že poskytnutá suma od štátu už je vyčerpaná. V priebehu chvíle sa rozchytalo 15 miliónov eur – 13,9 milióna z celkovej sumy žiadali ľudia na tepelné čerpadlá, zvyšok na kotly na biomasu.

Najvyšší záujem bol v okresoch Námestovo, Prešov a Košice, pričom celý Bratislavský kraj bol z výzvy vylúčený.

Záujem zvyšujú drahé energie

Dôvodom, prečo sa zásobník opäť rýchlo vyprázdnil, je, že ministerstvo zrejme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie