Denník N

Úbytok včiel a hmyzu pociťujú najmä naši poľnohospodári

Vďaka pestrosti druhov na Zemi máme čistý vzduch, pitnú vodu, kvalitnú pôdu a dostatok plodín, potrebných na výrobu veľkého množstva potravín. Vyhynutie ktoréhokoľvek rastlinného alebo živočíšneho druhu môže mať ďalekosiahle dôsledky na potravinový reťazec, ktoré sa nedajú vopred odhadnúť.

Zodpovedné nákupy chránia biodiverzitu pre budúce generácie

Medzinárodný deň biodiverzity upriamuje pozornosť na fakt, že činnosti človeka, ako napríklad znečisťovanie prírodných zdrojov, nadmerné odlesňovanie, nevyvážené poľnohospodárstvo či nekontrolovaný rybolov, môžu negatívne ovplyvňovať životné prostredie.

Každý z nás však dokáže svojou „troškou“ prispieť k obnove biodiverzity a zodpovednejším konaním zlepšovať svet, v ktorom žijeme.

Dostatok hmyzu pre bohatú úrodu

Kaufland ako jeden z najväčších predajcov potravín na Slovensku dlhodobo podporuje biologickú rozmanitosť rastlín a živočíchov. Na potrebu chrániť biodiverzitu poukazuje aj výstavbou špeciálnych hotelov pre drobný hmyz, ktoré okrem iného slúžia na edukáciu zákazníkov.

Hmyzie hotely sú potrebné najmä v mestách, kde sa divým včelám, lienkam, pestriciam či zlatoočkám príliš nedarí. V okolí predajní reťazca a na ďalších miestach po celom Slovensku ich dnes stojí už dvadsať.

Najnovšie hmyzie hotely pribudnú v zoologických záhradách v Bojniciach, Košiciach a v Spišskej Novej Vsi. Pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity ich ako výhru získa aj niekoľko základných škôl, ktoré sú zapojené do aktuálneho ročníka projektu Čerstvé hlavičky.

Prísne pravidlá pre používanie pesticídov

Kaufland sa na manažovaní pesticídov podieľa už od roku 2006. Dôsledne sa zasadzuje za to, aby ich jeho dodávatelia používali iba vtedy, keď neexistuje žiadna iná alternatíva.

Štandardy reťazca sú častokrát prísnejšie ako zákonné požiadavky, čo spolu s efektívnou a priamou kontrolou ich dodržiavania, budovaním dlhodobých partnerských vzťahov s dodávateľmi a ochranou biodiverzity, patria medzi hlavné piliere efektívneho manažmentu pesticídov.

V rámci medzinárodného projektu spoločnosť v roku 2019 v španielskej Valencii realizovala vysádzanie granátových jabĺk, kôstkovíc a kaki ako atraktívnejších plodín pre včely a hmyz, ktoré pred nimi prirodzene chránia sortu bezjadierkových mandarínok bez akéhokoľvek použitia pesticídov. Okrem toho Kaufland pracuje na zozname vylúčených látok, ktoré sú pre včely a hmyz toxické.

„Ochrana biodiverzity a verejného zdravia je pre nás veľmi dôležitá. Aj preto sa zameriavame na vlastný projekt  manažovania pesticídov, v ktorom dbáme na prísne pravidlá ich používania či pravidelné kontroly tovaru. V rámci podpory ekologického poľnohospodárstva a integrovanej produkcie sa zasadzujeme za ukončenie ich používania, alebo aspoň ich obmedzenie u dodávateľov na absolútne minimum,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko.

Hmyzi hotel_Kaufland

V Kauflande nájdete bio produkty aj bee friendly kvety

Odhaduje sa, že 75 % plodín a až 90 % kvitnúcich rastlín závisí od opeľovačov, vrátane divokých včiel. V súčasnosti ich vážne ohrozujú nielen zmeny klímy, ale aj ľudské činnosti, ku ktorým patrí pestovanie monokultúr a energetických plodín, ako je repka a kukurica, či používanie pesticídov.

Aj preto si v Kauflande môžete zakúpiť levanduľu francúzsku a talianske bylinky (oregano, šalvia, tymian a rozmarín), ktoré sú k včelám priateľské, vďaka čomu aj vy podporíte ochranu biodiverzity na vašom balkóne či v záhrade.

Reťazec neustále zvyšuje podiel bio ovocia a zeleniny vo svojom sortimente. Bio potraviny, vrátane privátnej značky K-Bio, pochádzajú od dodávateľov, ktorých produkty sú vyrábané podľa Bio smerníc, predpísaných EÚ.

Symboly, ktoré chránia biodiverzitu

Kaufland venuje osobitnú pozornosť medzinárodným certifikátom, ako je napríklad Fairtrade alebo Rainforest Alliance. Ich používanie a prítomnosť loga na obale výrobkov garantujú férové podmienky na prácu, šetrenie  prírodných zdrojov, vrátane pralesov a tiež, že ovocie a zelenina sú vypestované v súlade so zásadami trvalo udržateľného poľnohospodárstva.

Od roku 2019 je spoločnosť členom GLOBALG.A.P., ktorej skratka v preklade znamená systém zabezpečenia kvality pre poľnohospodárstvo. Ten zahŕňa napríklad ochranu rastlín a zdravia pri práci, bezpečné a legálne používanie pesticídov, zodpovedné hospodárenie s vodou či energetickú efektívnosť.

„Naším cieľom je, aby všetci naši producenti splnili podmienky na spomínanú certifikáciu. O jej význame s pestovateľmi neustále diskutujeme, aby sme spoločne zabezpečili dodržanie našich záväzkov do konca roka 2022,“ potvrdzuje Ľuba Barošová, vedúca oddelenia nákupu Ovocia a zeleniny spoločnosti Kaufland Slovensko.

Viac informácií sa môžete dozvedieť zo Správy o transparentnosti pri ovocí a zelenine na www.kaufland.sk/csr-spravy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie