Denník N

Dovolenky pri mori zatiaľ zdražuje len letecké palivo, väčší skok v cenách príde budúcu sezónu, hovorí šéf cestovky

Juraj Vitko. Foto N - Vladimír Šimíček
Juraj Vitko. Foto N – Vladimír Šimíček

Letné dovolenky zatiaľ nezdraželi tak prudko ako niektoré iné tovary a služby, keďže cestovné kancelárie dohodovali ceny s hotelmi už pred rokom. V budúcej sezóne sa však inflácia naplno premietne do cien a Slováci si za pobyt pri mori výraznejšie priplatia, hovorí riaditeľ cestovnej kancelárie TIP travel Juraj Vitko.

„Zatiaľ nemáme zo strany hotelierov silný tlak, že by chceli zvyšovať ceny na túto sezónu,“ hovorí. „Je to o budúcoročných cenách, tam už sú avizované skokovitejšie nárasty cien.“

Na ceny dovoleniek však už teraz tlačia drahšie pohonné hmoty. Letecké palivo zdraželo o 129 percent, a to sa musí premietnuť aj do cien zájazdov, hovorí Vitko. Matematika je tu jednoduchá: čím dlhší let, tým väčší tlak na ceny.

Tohtoročná sezóna sa podľa šéfa cestovky bude odlišovať aj výrazne menším množstvom ruských turistov. Pre majiteľov hotelov v krajinách populárnych medzi Rusmi, ako je Turecko alebo Egypt, to znamená, že ak ich chcú mať obsadené, nemôžu s cenami hýbať.

Z rozhovoru sa ešte dozviete:

  • či a kam môžu na dovolenku lietať Rusi;
  • ako sa podarilo vyjednať v Turecku aj zľavy, ale zhltli ich kurzové straty;
  • či dnes ešte na sezónu vplýva pandémia;
  • prečo túto sezónu môžu byť last minute zľavy nižšie.

O koľko zdražejú v dnešnej ére inflácie tohtoročné dovolenky pri mori?

Inflácia pri ubytovacích službách nehrá nateraz takú významnú rolu, pretože hotelové kapacity sa kontrahujú aj rok dopredu. Aktuálne na ceny zájazdov vplývajú vysoké ceny paliva, ktoré sa po útoku na Ukrajinu dostali na rekordne vysoké úrovne.

Cena hotelov sa určuje rok dopredu, ale cena leteckej prepravy sa zafixovať nedá?

Cena leteckého paliva

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Dovolenka 2022

Inflácia

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie