Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Európa má 300-miliardový plán na odstrihnutie sa od ruského plynu a ropy

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto - TASR/AP
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto – TASR/AP

Autori sú z portálu Euractiv.sk

  • Dodávky energosurovín z Ruska majú nahradiť úspory energie, obnoviteľné zdroje aj noví partneri.
  • Európa prvýkrát od pandémie výrazne zhoršuje ekonomickú prognózu.
  • Čoskoro začne platiť nová legislatíva o zdieľaní dát.

1. REPowerEU – plán na odstrihnutie sa od ruského plynu a ropy

Eurokomisia predstavila plán REPowerEU, stratégiu na odstrihnutie Európy od ruských fosílnych palív do roku 2027. Okrem diverzifikácie dodávok fosílnych palív ráta so solárnymi panelmi ako povinnou súčasťou budov, zjednodušením povoľovacích procesov a ambicióznymi úsporami energie.

Stáť to bude asi 300 miliárd eur. Investície chce získať z predaja emisných povoleniek a z presunu výdavkov vrátane národných plánov obnovy.

Prečo je to dôležité

Európska únia je závislá od dodávok ropy a zemného plynu z Ruska. Ruský útok na Ukrajinu však zdôraznil, aká riziková môže byť takáto závislosť. Na jednej strane nákup ruských energetických surovín živí Putinov režim a jeho armádu. Z bezpečnostného hľadiska (aj etického) by preto bolo správne, aby sme s ich dovozom prestali – hoci rýchlo to asi nepôjde (naťahovaniu sa o embargo na ruskú ropu sa venujeme nižšie).

Na strane druhej, Moskva používa vývoz ropy a plynu ako politickú zbraň, ktorou sa snaží narušiť účinnosť západných sankcií a rozdeliť európske krajiny. Problém s platbami za ruský plyn v rubľoch sa nateraz pravdepodobne podarilo vyriešiť (presnejšie – obísť). Riziko zastavenia dodávok však stále existuje – Rusko už odstrihlo plyn pre Poľsko a Bulharsko, Európska komisia varuje, že na podobný scenár sa musia pripraviť aj ostatné európske krajiny.

Odhliadnuc od toho, vysoká cena zemného plynu pravdepodobne nie je krátkodobým problémom. Ak dokáže Európa nahradiť ruské suroviny lacnejšími udržateľnými alternatívami (obnoviteľné zdroje, úspory energie), ušetrí.

Čo Komisia navrhla

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie