Denník N

Chcete investovať väčšiu sumu? Nečakajte, hovoria odborníci na akcie

Wall Street. Foto - TASR/ AP/NYSE
Wall Street. Foto – TASR/ AP/NYSE
  • Na akciovom trhu je síce výpredaj, ale trhy nemusia byť ešte na dne. Pri investovaní väčšej sumy odborníci stále radia rozdeliť ju na viac častí.
  • Kto vynechá desať najúspešnejších dní na akciovom trhu, môže stratiť polovicu výnosu, ktorý by dosiahol za celý čas investovania, tvrdia analytici v Across Private Investments.

Akciové trhy sa od začiatku roka prepadli skoro o pätinu. Na takúto situáciu už dva roky čakajú tí, ktorí chcú investovať väčšiu sumu peňazí. Odborníci im radia, aby už ďalej neváhali. Aj keď je možné, že akcie klesnú ešte viac, snažiť sa načasovať moment, keď trh dosiahne dno, je podľa nich zbytočné.

Analytici v Across Private Investment prepočítali, že ak investor premešká 10 najúspešnejších dní na trhu, jeho výnos môže byť nižší až o polovicu. Nie je to len dôvod na to, prečo byť na trhu aktívny aj v čase poklesu. Práve v tomto čase treba podľa analytika spoločnosti Dominika Hapla pozíciu zvyšovať, čo priemeruje cenu a zvyšuje budúci potenciál ziskov.

Zdroj – Across Private Investments

Ak chcel niekto v minulom roku investovať väčšiu sumu peňazí, odborníci boli opatrní v radách, ako to urobiť. Vedeli, že ceny akcií boli vyhnané vysoko a že skôr či neskôr príde korekcia. Aj vtedy však radili, že lepšie ako urobiť jednu veľkú jednorazovú investíciu je rozložiť ju v čase. A rovnaké odporúčanie majú aj teraz, keď sa trhy prepadli.

„Ja ešte predpokladám

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie