Denník N

Ako sa zmení mesačná splátka hypotéky, keď sa zvýši úrok (príklady)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Banky do hypoték započítali iba dve tretiny nárastu úrokových sadzieb na trhu. Za dva a pol mesiaca sa pritom sadzby hypoték pri päťročnom fixe viac než zdvojnásobili a a pri desaťročnej fixácii sú trojnásobne vyššie. 
  • Analytici hovoria, že ceny týchto úverov sa môžu do dvoch rokov začínať tromi percentami. Dovtedy banky pri refixe upravia sadzby dvom tretinám klientov.
  • Prinášame ilustratívne príklady, ako sa zmení mesačná splátka úveru v prípade zvýšenia sadzby z jedného na dve, tri či štyri percentá. 

V cenách hypoték stále nie je započítaný celý nárast sadzieb na finančných trhoch odrážajúci očakávané zvýšenie sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB). Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej sa do sadzieb úverov na bývanie zatiaľ premietli len dve tretiny doterajšieho nárastu cien zdrojov.

Ešte vo februári pred vojnou na Ukrajine, skôr než sa ukázalo, že inflácia bude vyššia a dlhšie trvajúca, banky poskytovali hypotéky s úrokom pod jedným percentom. A to aj pri desaťročnej, nielen pri kratších fixáciách sadzieb.

Teraz klienti

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Reality

Ekonomika

Teraz najčítanejšie