Denník N

Prvá z mnohých? Na Srí Lanke prispeli vysoké ceny k bankrotu a politickým nepokojom

Protesty na Srí Lanke sa v máji zradikalizovali. Foto - TASR/AP
Protesty na Srí Lanke sa v máji zradikalizovali. Foto – TASR/AP

Dôvody súčasnej situácie v ostrovnej krajine treba hľadať aj v politike vlády. Zakázala napríklad používanie umelých hnojív, v dôsledku čoho musí Srí Lanka dovážať aj ryžu. 

Médiá na Srí Lanke posledné týždne publikujú správy, na aké obyvatelia tejto ostrovnej krajiny neboli zvyknutí. Každý deň napríklad uverejňujú úradné informácie, ako dlho bude trvať výpadok elektrickej energie.

Napríklad v pondelok to bolo „len“ dve hodiny a desať minút, no niekedy zostali obyvatelia bez prúdu aj 13 hodín denne.

V utorok zverejnili aj správu o výraznom zdražení cien pohonných hmôt. Ceny benzínu a diesla poskočili na 400 až 450 miestnych rupií, čo je v prepočte 1,04 až 1,17 eura. Z európskeho pohľadu sa to zdá málo, no šlo o nárast od 20 do 35 percent.

Ešte začiatkom roka pohonné hmoty boli 2,5-krát lacnejšie ako teraz. Benzínu je momentálne v krajine nedostatok a na tankovanie sa čaká v dlhých radoch. Minulý týždeň vláda oznámila, že benzín v krajine je len na jeden deň. V piatok pre šetrenie vláda zavrela školy a povedala úradníkom, nech zostanú doma.

Prvá krajina

Srí Lanka je prvá krajina, pri ktorej sa hovorí, že vysoké globálne ceny palív a potravín prispeli k tamojším ekonomickým problémom a politickým nepokojom. To sú ešte mierne slová. V skutočnosti Srí Lanka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie