Denník N

Rodina obvineného poslanca Borguľu figuruje v kauze vyvádzania peňazí zo skrachovanej Arcy

Martin Borguľa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin Borguľa. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Podozrenia zo zvýhodňovania niektorých veriteľov skrachovanej investičnej skupiny Arca sa objavili ihneď po prepuknutí jej finančných problémov v roku 2020.
  • Aktuálne je za skoršiu výplatu svojich pohľadávok žalovaná na súdoch aj firma svokra a manželky poslanca Martina Borguľu, ktorý bol nedávno obvinený z korumpovania policajtov.
  • Firme hrozí, že do Arcy bude musieť vrátiť vyše štyri milióny eur.
  • Rovnako ako Borguľa má silné väzby na politiku a biznis so štátom aj jeho svokor Jozef Kopecký.

Rodinu poslanca za Sme rodina Martina Borguľu už netrápi iba jeho obvinenie z podplácania policajtov, ktorým údajne chcel zahladiť svoje vyšetrovanie v prípade ovplyvňovania zákaziek Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Problém na súdoch má už aj developerská firma Apollo Group, ktorú vlastní rodina jeho svokra Jozefa Kopeckého a ktorú z postu predsedníčky predstavenstva vedie Borguľova manželka Jana.

V súdnej žalobe sa píše, že sa zaplietla do neoprávneného vyvádzania peňazí zo zadlženej investičnej skupiny Arca. Jej krach s celkovým dlhom zhruba miliarda eur je vôbec najväčším bankrotom v dejinách Slovenska.

Apollo Group na pražskom mestskom súde zažaloval insolvenčný správca najvýznamnejšej firmy skupiny Arca Investments Lee Louda za to, že tesne pred krachom neúspešní finančníci poslali slovenskému developerovi v troch platbách 4,02 milióna eur. Správca sa tieto platby snaží žalobou anulovať tak, že súdu navrhuje, aby ich označil za neúčinné právne konanie. Tak by sa všetky peniaze vrátili späť na účty Arcy.

O žalobe, ktorú Louda podal v polovici mája, ako prvý informoval český portál seznamzpravy.cz.

Na českých súdoch sa kauza rieši preto, že Arca má v Česku ešte viac veriteľov ako na Slovensku.

Prečo sú žalované transakcie problematické

  • Správca Arcy v žalobe osvetľuje, že

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie