Denník N

Tepelné čerpadlá: Koľko stoja, kde a ako získať dotáciu, aká je návratnosť a čo s ich hlučnosťou

Vonkajšia jednotka tepelného čerpadla. Ilustračné foto - marketingový materiál dodávateľa tepelných čerpadiel značky Bryant
Vonkajšia jednotka tepelného čerpadla. Ilustračné foto – marketingový materiál dodávateľa tepelných čerpadiel značky Bryant
  • Dá sa použiť aj v bytových domoch?
  • Rodinné domy: pre ktoré áno a pre ktoré nie?
  • Kde a ako začať?
  • Čo sú to tepelné straty a prečo sú také dôležité?
  • Ako nájsť dodávateľov?
  • Koľko stoja čerpadlá a v čom sa líšia?
  • S akou návratnosťou počítať?
  • Ako sa nenechať nachytať na údaji o účinnosti čerpadla?
  • Kde a ako sa dá získať dotácia od štátu?
  • Nebude čerpadlo budiť susedov?

Tepelné čerpadlá sú po zaizolovaní domov a znížení spotreby momentálne jednou z najsľubnejších technológií na zníženie mesačných účtov za energie.

Mimoriadny záujem o ne dokazuje aj fakt, že keď pred niekoľkými dňami rozdávala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) poukážky na čerpadlá v maximálnej výške 3 400 eur, rozchytali sa za jedenásť minút.

Záujem zvyšujú dve veci. Prvou je obava z nedostatku plynu v Európe a druhou je hrozba, že ak aj plyn bude, budúci rok vyletí jeho cena prudko nahor.

Do kalkulácií vstupuje aj fakt, že kým cena plynu sa môže od budúceho januára zvyšovať, ceny elektriny, ktorú tepelné čerpadlo na prevádzku potrebuje, ostanú ešte dva roky pre domácnosti zastropované.

Náklady na tepelné čerpadlo sa tak môžu aj bez dotácie vrátiť za niekoľko rokov. Zvlášť ak sa ním nahrádza elektrický kotol alebo starý plynový kotol.

V tomto texte rozoberieme celý proces obstarania tepelného čerpadla od výberu dodávateľa po montáž.

Na úvod hlavné výhody čerpadiel:

  • Tepelné čerpadlo získava teplo z vonkajšieho prostredia – najčastejšie zo vzduchu, no môže to byť aj zem alebo podzemná voda. V tomto článku budeme hovoriť o najčastejšom type čerpadiel typu vzduch – voda. Väčšinou sú poháňané elektrinou. Spotrebujú jej dva- až štyrikrát menej, než keby sa používala priamo na vykurovanie a ohrev vody.
  • Vďaka čerpadlu môže byť dom nezávislý od plynu a iných fosílnych zdrojov. V čase, keď nad budúcnosťou plynu visí otáznik, je čerpadlo jedným zo spôsobov, ako zvýšiť energetickú nezávislosť a prestať prispievať Putinovi na vojnu proti Ukrajine.
  • Keď sa čerpadlom nahrádzajú kotly na plyn a tuhé palivá, znižujú sa aj emisie skleníkových plynov a iných znečisťujúcich látok.
  • Tepelné čerpadlo funguje ako obrátená klimatizácia a z toho vyplýva ešte jeden spôsob využitia. Niektoré totiž dokážu interiér aj ochladzovať.

Ako dokáže tepelné čerpadlo vyrobiť teplo aj zo vzduchu s mínusovou teplotou

Ilustračné foto – JumpStory

Na prvé počutie znie nelogicky, že čerpadlo dokáže „premeniť chlad na teplo” a stále pritom šetriť energiu.

„Keď je vonku mínus päť stupňov, neznamená to, že tam nie je žiadne teplo, iba je ho málo. Absolútna zima je až pri mínus 273 stupňoch Celzia (nula stupňov Kelvina),” vysvetľuje Martin Štepán z dodávateľskej firmy Teplozima. „Čerpadlo prečerpáva zvyškové teplo zvonka.”

Na prenos tepla slúži tepelné médium, čiže látka, ktorú je možné stláčať na kvapalinu a rozpínať na plyn. Rovnaké látky sa používajú aj v klimatizáciách. Mätúce je, že aj pri tepelných čerpadlách sa označujú ako „chladivo”.

Pri prenose prechádza chladivo kompresorom, ktorý ho stláča, čím sa jeho teplota zvyšuje. Vonku tak môže byť mínus pätnásť stupňov Celzia, no dovnútra ide médium ohriate aj na viac ako 50 stupňov.

Odoberanie tepla zo zeme alebo podzemnej vody namiesto vzduchu môže byť ešte účinnejšie než pri vzduchu, no aj vstupné investície výrazne rastú a ide o zložitejšie riešenia, na ktoré už môžu byť nutné aj povolenia úradov.

1. Dá sa použiť aj v bytových domoch?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Bývanie a záhrada, Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie