Denník N

Ruskí oligarchovia milovali svoj luxus na Sardínii. Teraz ich vyhnali z raja

Vila oligarchu Ališera Usmanova. Foto - Federica Valabrega pre Washington Post
Vila oligarchu Ališera Usmanova. Foto – Federica Valabrega pre Washington Post

Ruskí oligarchovia vyčnievali ešte aj medzi miliardármi, ktorí sú v tejto dovolenkovej destinácii bežne prítomní.

Píšu Chico Harlan a Stefano Pitrelli, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Vykúpili všetky najvyberanejšie vily na pobreží a vybudovali si de facto impériá schované za ostnatými drôtmi a bezpečnostnými kamerami. Realitní makléri ich poznali ako tých, ktorí si vždy vyžadujú ozbrojenú stráž. Jeden z oligarchov – Ališer Usmanov – každé leto hlasno oznamoval svoju prítomnosť príchodom na jednej z najväčších jácht na svete, ktorú zaparkoval v tyrkysovej zátoke a helikoptérou prevážal hostí tam a späť.

„Bolo to ako mať samostatný oligarchický štát priamo na Sardínii,” hovorí Mauro Pili, novinár, ktorý bol kedysi politickým lídrom regiónu.

Tento štát sa však už rozpadol.

Za posledné dva mesiace európske sankcie, cielené na finančné elity s prepojeniami na Kremeľ, priamo zasiahli túto honosnú severovýchodnú časť Sardínie známu ako Smaragdové pobrežie. Talianska vláda zmrazila najmenej osem víl s pozemkami v okruhu 16 kilometrov. Traja ruskí oligarchovia sa tak už nedostanú k odľahlým zátokám a plážam.

Toto rozhodnutie obralo Rusov o ich európske majetky a privilégiá a otvorilo hneď niekoľko dilem.

Stovky ľudí- niektorí s päť-šesťcifernými platmi – prišli o prácu. Sardínčania teraz musia premýšľať, či sa prerátali, keď pracovali pre boháčov z Moskvy. Niektorí developeri majú dokonca webové stránky v ruštine. No potom je tu najväčší problém zo všetkých:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie