Denník N

Impérium zosnulého veľkofarmára pokračuje. Žena s dcérou podniky nepredávajú, ale vynovia najväčšiu vaječnú farmu v krajine

Jozef Öszi. Foto - Klub poľnohospodárskych novinárov
Jozef Öszi. Foto – Klub poľnohospodárskych novinárov
  • Po smrti zakladateľa firmy často dochádza k rozpredaju jeho biznisu, osobitne, ak ide o širšie skupiny s viacerými podnikmi, ktoré sú zložitejšie na riadenie.
  • No dedičia vlani zosnulého komárňanského podnikateľa Jozefa Ösziho, ktorý patril k najsilnejším hráčom domáceho agrosektora, nielenže držia mnohé jeho farmy, ale idú investovať aj do ich ďalšieho rozvoja.

Komárňanský agropodnikateľ Jozef Öszi patril k najsilnejším hráčom domáceho poľnohospodárstva už od pádu socializmu. Postupne skonsolidoval najväčšiu hydinársku skupinu na produkciu vajec a hydinového mäsa na Slovensku pod značkou Ovogal a ovládol aj viacero fariem hospodáriacich na pôde s rozlohou zhruba 30-tisíc hektárov.

Koncom minulého roka však vo veku 67 rokov zomrel. Hneď sa začali objavovať dohady, či dedičia udržia jeho agrárne impérium alebo ho postupne rozpredajú. Syn, ktorého zaúčal do biznisu, totiž zahynul pri nehode krátko pred otcom.

No jeho dcéra Eszter a manželka Estera podniky nielenže nerozpredávajú, ale sa ich chystajú ďalej rozvíjať. Svedčí o tom najnovší investičný projekt

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie