Denník N

Ak Dedoles ozdravíme, všetci sa dostanú k svojim peniazom, hovorí majiteľ o pláne na reštrukturalizáciu

Zakladateľ Dedolesa Jaroslav Chrapko. Foto – Dedoles/Miro Nôta
Zakladateľ Dedolesa Jaroslav Chrapko. Foto – Dedoles/Miro Nôta

Problémy známej siete Dedoles sa začali priveľkými očakávaniami oproti tomu, čo sa napokon udialo na trhu. Majiteľ firmy Jaroslav Chrapko takto argumentoval už pred mesiacom, keď prepúšťal 200 zamestnancov a hľadal do firmy partnera. Dnes firma žiada o reštrukturalizáciu, čo je, zjednodušene povedané, súdom povolené ozdravenie firmy pod dohľadom veriteľov. Býva spojené so zoškrtaním dlhov, Chrapko však tvrdí, že chce postupne veriteľom všetko splatiť.

„Mysleli sme si, že sa nám podarí rýchlejšie uzavrieť proces vstupu nového investora do firmy. To by posilnilo našu súvahu a my sme predpokladali, že potom by banky mohli ochotnejšie zvýšiť firme financovanie. To sa nestalo, zatiaľ čo záväzky nám rástli ďalej a predaj bol príliš pomalý na to, aby sme dokázali odvrátiť túto situáciu,“ vysvetľuje Chrapko, ktorý vidí reštrukturalizáciu ako najlepšiu možnú cestu z komplikovanej situácie a tiež k tomu, aby sa veritelia dostali k svojim peniazom.

„Máte dve možnosti ako to riešiť. Reštrukturalizácia je určite lepším z nich, pretože môžeme pokračovať v predaji, generovať tržby a z nich hradiť naše záväzky, ktoré plánujeme splatiť až do výšky 100 %,“ hovorí Chrapko a v rozhovore vysvetľuje aj:

  • ako to myslí, ak základom reštrukturalizácie je odpisovanie dlhov,
  • či sa firma zmení, alebo
  • či plánuje zostať pri tancujúcich škrečkoch.

Index informuje, že Dedoles žiada o reštrukturalizáciu. Čo sa stalo?

Ide o kombináciu interných a externých faktorov, ktoré som spomínal v našom rozhovore približne pred mesiacom. Nastavili sme na toto obdobie rastový plán, v ktorom sme rátali s tržbami okolo 150 miliónov eur, tomu sme prispôsobili aj naše investície, zásoby a rast predaja. Ibaže trh sa otočil úplne inak, je v recesii.

Ešte horšie, ako keď ste nedávno prepustili 200 ľudí? 

Už vtedy sme mali takéto predikcie, ale predpokladali sme, že sa nám podarí dohodnúť sa s bankami a s investormi rýchlejšie.

O čom? Aby vám banky počkali s platením? 

Nie. Mysleli sme si, že sa nám podarí rýchlejšie uzavrieť proces vstupu nového investora do firmy. To by posilnilo našu súvahu a my sme predpokladali, že potom by banky mohli ochotnejšie zvýšiť firme financovanie. To sa nestalo, zatiaľ čo záväzky nám rástli ďalej a predaj bol príliš pomalý na to, aby sme dokázali odvrátiť túto situáciu.

Prečo sa nepodarilo nájsť nového investora do firmy?

Tie investorské rozhovory ešte stále pokračujú, ale

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Obchod

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie