Denník N

Poučenia o bioodpade z Rakúska: Kompost pomáha vyrábať počítač a dômyselná sieť vody a vzduchu

Z kompostu treba vybrať veľké kusy odpadu, treba ho pravidelne prehadzovať. Výsledkom je jemná úrodná hmota. Foto – Čierna labuť/Kristína Serafín
Z kompostu treba vybrať veľké kusy odpadu, treba ho pravidelne prehadzovať. Výsledkom je jemná úrodná hmota. Foto – Čierna labuť/Kristína Serafín

V čase, keď sa aj Bratislava a Košice pridávajú k triedeniu bioodpadu, ukazujú príklady z Rakúska, ako efektívne nastaviť výrobu kompostu a ako ľuďom ukázať, že zber kuchynského odpadu má zmysel. Zmena z odpadu na kompost je premyslená, ale jednoduchá, napríklad vyberajú aj ručne.

Tento text vznikol v spolupráci s webom čiernalabuť.sk.

Bernharda Gameritha spoznáte aj podľa kompostu, ktorý sa mu zažral do kože na rukách. Jeho pracovným odevom sú pevné turistické topánky a nepremokavá bunda. Kompostovaniu sa venuje už viac ako 20 rokov a bol jedným z prvých, ktorí sa mu v Rakúsku na priemyselnej úrovni venovali. Keď začínal, neboli tam na túto oblasť takmer žiadni odborníci.

Dnes spravuje kompostárne po celom Rakúsku, navrhuje a optimalizuje kompostárenskú technológiu a cez spoločnosť Compost Systems konzultuje a dizajnuje kompostárne nielen v Rakúsku, ale aj na Slovensku, v Nemecku, Izraeli či Austrálii.

To, že sa v bioodpade skrýva hodnota, vidí stále jasnejšie celý svet. Odráža to aj počet návštev z rôznych samospráv či firiem, ktoré sa do kompostární v Bernhardovej správe chodia učiť. „Máme v priemere jednu exkurziu za týždeň, niekedy aj viac,“ hovorí s tým, že viac by ich nezvládal, lebo niekedy musí aj pracovať.

My sme dve kompostárne pod palcom tohto odborníka navštívili v rámci exkurzie, ktorú pre samosprávy a správcov kompostární zorganizovala slovenská spoločnosť JRK Slovensko. Tá sa venuje poradenstvu a dodávaniu technológií pre slovenské, rozbiehajúce sa kompostárne. Práve aj prostredníctvom exkurzií sa snaží o to, aby sa proces na Slovensku nastavil od začiatku čo najlepšie a najefektívnejšie.

„Niektorí si myslia, že je to raketová veda, pritom je to veľmi jednoduchý proces, ktorý si len vyžaduje trochu starostlivosti a dodržiavania správneho postupu,“ hovorí Bernhard o kompostovaní. Rozklad biologického materiálu je prírodný proces, ktorý prebieha neustále všade na svete. Keď sa však odpadu nahromadí veľké množstvo, treba mu trochu pomôcť, respektíve naň dohliadať, aby sa rozkladal efektívne a nezačal napríklad hniť, keď by z neho unikal silný skleníkový plyn metán.

Z odpadu výživa pre biozeleninu

„Všetku hlavnú prácu vykonajú mikroorganizmy, ktoré u nás pracujú bez prestávky a zadarmo,“ hovorí s úsmevom Bernhardov kolega Hubert Seiringer, kompostérsky priekopník, ktorý je predsedom rakúskej asociácie kompostární a bioplynových staníc. To on začal pred 30 rokmi ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie