Denník N

Pozemkový fond odhalil ďalšie podvody s pozemkami. Stojí za nimi aj muž, pre ktorého Drucker opustil post ministra vnútra

Ilustračné foto - predané pozemky Slovenského pozemkového fondu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto – predané pozemky Slovenského pozemkového fondu. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Pýtanie úplatkov za vybavenie reštitúcií pôdy za čias minulej vlády vyšetruje polícia na Slovenskom pozemkovom fonde už od minulého leta. Teraz nové vedenie fondu odhalilo aj nový škandál predchádzajúcej vlády s podhodnotenými predajmi štátnej pôdy na neexistujúce ovocné sady.
  • Plány nových sadov mohli byť iba fingované a noví vlastníci štátnej pôdy na nej v skutočnosti plánujú výstavbu bytov či fabrík.
  • Bývalé vedenie fondu predávalo pozemky miliónových hodnôt len za desiatky tisíc eur.
  • Fond podáva trestné oznámenie aj na firmu bratislavského podnikateľa spájaného s bývalými politikmi Smeru Tomášom Druckerom a Jánom Počiatkom.

Viaceré špičky bývalého vedenia Slovenského pozemkového fondu z čias predchádzajúcej vlády Smeru, SNS a Mosta-Híd sú už od leta minulého roku obvinené za to, že finančníkovi Martinovi Kvietikovi asistovali pri korupčnom vybavovaní reštitúcií. Terajšie vedenie fondu na čele s nominantom OĽaNO Jánom Maroszom odhalilo aj ďalšiu možnú podvodnú schému z čias minulej vlády. Tentokrát s podhodnoteným predajom štátnych pozemkov na budovanie nových ovocných sadov, ktoré však v skutočnosti boli iba fantómové.

Slovensko má sadov málo a ovocie si musí za stámilióny eur voziť z cudziny. Maroszov tím zistil, že až na 25 pozemkoch prevedených fondom na nových vlastníkov v priebehu roku 2018 dodnes žiadne sady nevznikli a ďalej sa na nich pestujú iba bežné poľné plodiny, ako kukurica či repka olejná. Fond sa domnieva, že špekulanti ich od štátu získali len na to, aby sa ich neskôr pokúsili preklasifikovať na stavebné pozemky na výstavbu bytov či priemyselných zón. Značná časť prevedených pozemkov sa totiž nachádza v tesnom susedstve zastavaných zón obcí.

Fond podáva hneď viacero trestných oznámení s tým, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Kauza Dobytkár

Ekonomika

Teraz najčítanejšie