Denník N

Starostka bratislavského Starého Mesta chce vybrať dodávateľa tepla bez súťaže. To isté sa chystá zopakovať starosta Ružinova

Bratislavská tepláreň. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bratislavská tepláreň. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • V bratislavskom Starom Meste chcela starostka vymeniť dodávateľa tepla za štátnu firmu bez verejného obstarávania, rovnaký nápad má starosta Ružinova.
  • Miestni poslanci návrh neschválili a chcú súťaž, starostka tvrdí, že ponuka od Bratislavskej teplárenskej je najlacnejšia na trhu.

Starostka a starosta dvoch bratislavských mestských častí sa snažia dosiahnuť výmenu svojich dodávateľov tepla za firmu zo štátneho teplárenského holdingu. Zuzana Aufrichtová zo Starého Mesta v miestnom zastupiteľstve s nápadom neuspela, ružinovskí poslanci budú o podobnom návrhu svojho starostu Martina Chrena hlasovať tento mesiac.

Ani jeden z nich však neprišiel s viacerými konkurenčnými ponukami, ktoré by mohli poslanci posúdiť. Argumentujú tým, že štátny dodávateľ je jednoducho najlacnejší. Aufrichtová v reakcii na neúspešné hlasovanie rozposlala tlačovú správu, kde tvrdí, že Staromešťania na teple neušetria preto, lebo niektorí poslanci boli proti jej návrhu.

„Pani starostka si nespravila domácu úlohu,” hovorí poslanec Starého Mesta Matej Vagač z klubu Team Vallo, ktorý sa zdržal hlasovania. „Predložili nám iba jednu ponuku a argumentovali, že je to preto, lebo v tomto momente majú najnižšie ceny.”

Starostka tvrdí, že firma Termming, s ktorou má Staré Mesto v súčasnosti uzavretú zmluvu do jesene 2025, vykuruje o 26 percent drahšie ako potenciálna nová tepláreň Bratislavská teplárenská, ktorá je súčasťou štátneho MH Teplárenského holdingu. Ceny od štátnej firmy sú podľa nej v súčasnosti aj dlhodobo najnižšie na trhu a s veľkou pravdepodobnosťou budú najnižšie aj v nasledujúcich rokoch.

Zastupiteľstvo však trvá na súťaži. Nejde totiž o malý kontrakt. V Starom Meste ide o dodávku za desiatky miliónov ročne na 20 rokov. Suma ružinovského kontraktu na rovnako dlhé obdobie presahuje 200 miliónov eur.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie