Denník N

V IBM je rodinná pohodička, pravidlá a procesy majú zmysel, hovorí na reči o korporáciách šéf firmy 

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Spoločnosť IBM zažíva napriek pandémii, odchodu z ruského trhu a odčleneniu menej perspektívnych aktivít dobré obdobie. Akcie firmy na rozdiel od iných technologických gigantov, ako je Amazon alebo Meta, v posledných mesiacoch nestratili na hodnote.

Do svojej bratislavskej pobočky ide naberať 550 ľudí. „Vznikne tu jedna z najväčších pobočiek v Európe,“ povedal v rozhovore pre Denník E riaditeľ IBM Slovensko Fridrich Matejík. Momentálne IBM Slovensko zamestnáva spolu so svojou dcérskou firmou okolo 6-tisíc zamestnancov, čo ich radí medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku.

IBM nie je taká viditeľná ako firmy z takzvanej veľkej technologickej päťky. Matejík to vysvetľuje napríklad tým, že Apple sa zameriava na spotrebné produkty. IBM pred takmer 20 rokmi divíziu počítačov predala a cieli na veľkých zákazníkov s vyššími maržami – napríklad banky, poisťovne a štáty.

„Dnes nie sú ľudia v priamom kontakte s IBM. Nevedia, že keď platia kartou, ich platba prebieha cez systém IBM mainframe na pozadí. Alebo keď prídete do banky a budete si brať úver, väčšina bánk na to používa IBM technológie. Napríklad Rover, ktorý jazdí na Marse, takisto používa ‚šestkový‘ IBM čip,” vysvetľuje.

Primárne sa teraz spoločnosť venuje vývoju kvantových počítačov a umelej inteligencie.

IBM už nahradila vlastnou technológiou umelej inteligencie celý svoj tím z finančného oddelenia. Ďalej sa dočítate aj to, či a kedy je možné, aby sa umelá inteligencia začala sama programovať a vyradila tak z trhu milióny programátorov.

V článku sa ešte dozviete:

  • ako vníma stereotypy o korporáciách, 
  • prečo IBM nepotrebuje patriť do Veľkej päťky technologických gigantov
  • a prečo je pre IBM atraktívny biznis s umelou inteligenciou a kvantovými počítačmi.
Foto N – Vladimír Šimíček

Označenie korporácia pre firmy, akou je IBM, nadobudlo takmer hanlivý význam. Ako to vnímate?

Ak môžem byť úprimný, ja osobne nevidím nič hanlivé na tom, že pracujem pre veľkú nadnárodnú spoločnosť. Pre IBM som začal pracovať hneď po vysokej škole. Som tu už šestnásty rok. Keď sa rozprávam s ľuďmi, často sa ma pýtajú, prečo robím pre „korporát“.

Už sa na to takto nepozerám. To množstvo pravidiel a procesov mi dáva zmysel. Ale asi je niečo iné, keď v korporácii pracujete a uvedomujete si, prečo sú jednotlivé pravidlá a procesy potrebné. Veľmi to súvisí s tým, že riadenie takých veľkých spoločností, akou je IBM, nie je úplne jednoduchá záležitosť. Pre mňa osobne je dôležité, že IBM mi dáva dostatok priestoru na sebarealizáciu aj kariérny rozvoj. A keď treba, proces sa dá zmeniť.

Nemáte pocit, že tými procesmi beriete ľuďom možnosť rozhodovania či kreativitu?

Je pravda, že v menšej firme máte väčšiu možnosť rozhodovať sa. Na druhej strane, my máme pravidlá, a ak podľa nich viete fungovať, nekomplikuje vám to život. Myslím si, že keď človek ide podľa pravidiel, je menšia možnosť, že vyvedie nejakú hlúposť. A to je fajn.

Ľudia odchádzajú z korporácií, pretože im začne v živote niečo chýbať. Akú s tým máte skúsenosť?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Startupy

Technológie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie