Denník N

V Piešťanoch konštruujú najvyššiu a najrýchlejšiu horskú dráhu na svete. Ich výrobca chce stavať ďalšiu halu

Jedna z horských dráh Stakotry vo Veľkej Británii. Foto - Stakotra
Jedna z horských dráh Stakotry vo Veľkej Británii. Foto – Stakotra

Slovensko má firmu, ktorá prerazila v biznise s výrobou horských dráh a iných atrakcií pre najväčšie svetové zábavné parky. Firma s takmer 30-miliónovým obratom však pocítila koronakrízu. Zisky jej klesli a mierne redukovala aj počet zamestnancov. Teraz sa vracia k lepším výsledkom vďaka novým kontraktom aj plánom na výstavbu ďalšej haly.

Slovensko je v strojárstve mimoriadne silné hlavne vďaka výrobe automobilov, no v odvetví sa nájdu aj firmy, čo zabodovali aj v menej tradičných oblastiach globálneho biznisu.

Rozhodne medzi ne patrí piešťanská firma s viacerými majiteľmi zo západnej Európy Stakotra Manufacturing. Od 90. rokov vyrába dopravné systémy pre letectvo či železnice, no dostala sa aj medzi globálne najúspešnejších výrobcov horských dráh či vystreľovacích a padacích veží pre svetové zábavné parky.

Firma nevyrába kolotoče na hodové dni či jarmoky. Každá jej atrakcia je jedinečným kusom na objednávku a všetky sú v najväčších zábavných parkoch sveta vrátane sietí Disney či Universal Studios. S niektorými piešťanský podnik drží svetové rekordy vo výške či v rýchlosti v rámci zábavnej brandže.

Jeho horská dráha Formula Rossa v Abú Zabí dosahuje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie