Denník N

Expertka OSN: Vojna je len posledný šok, ktorý zvýšil už aj tak vysoké ceny potravín

Ekonomická expertka OSN Monika Tóthová. Foto - archív MT
Ekonomická expertka OSN Monika Tóthová. Foto – archív MT

Ekonomická expertka Organizácie OSN pre výživu a potraviny (FAO) Monika Tóthová hovorí o dôsledkoch vojny na Ukrajine na ukrajinské a ruské poľnohospodárstvo a na globálny trh s potravinami.

V rozhovore sa dočítate:

  • koho potravinová kríza spojená s vojnou najviac postihne,
  • či môže Ukrajina obísť blokádu svojich prístavov,
  • prečo tak málo lodí pláva do ruských čiernomorských prístavov,
  • ako a kedy sa dotkne invázia ukrajinského poľnohospodárstva,
  • či môže mať embargo dopad na ruské poľnohospodárstvo.

Ukrajina a Rusko sú poľnohospodárske veľmoci. To sa učia už deti na základnej škole. Aké veľké sú to ale veľmoci a čo pre svetový trh s potravinami znamenajú?

Poľnohospodárska produkcia na Ukrajine sa môže mierne meniť podľa počasia, zatiaľ čo v Rusku často vidíme väčšie fluktuácie z pohľadu zožatého množstva. Rusko má, samozrejme, väčšiu rozlohu, ale má aj viac obyvateľov a väčšiu domácu spotrebu. Rusko a Ukrajina v roku 2021 spolu exportovali zhruba 30 percent svetového obchodu pšenice. Podiel Ukrajiny bol zhruba 10 percent a Ruska okolo 20 percent.

Exportujú teda hlavne pšenicu?

Ide aj o kukuricu, jačmeň a veľmi dôležitý je slnečnicový olej – hlavne z Ukrajiny. Aj keď jedným z najviac obchodovaných olejov zostáva palmový olej, aj slnečnicový olej z Ukrajiny bude chýbať na svetovom trhu.

Skúsme začať Ukrajinou. Čo s jej poľnohospodárstvom a potravinárstvom zatiaľ vojna urobila?

Ukrajina do 24. februára normálne exportovala a lode s poľnohospodárskymi komoditami odchádzali z jej prístavov. Od tohto dátumu  z ukrajinských čiernomorských prístavov neodišlo takmer nič, hoci majú stále veľké zásoby kukurice a oleja, o niečo menej pšenice. Na Ukrajine sa pestuje prevažne zimná pšenica, ktorú sadia podľa počasia v októbri či v novembri a zožínajú v júni alebo v júli. Na trhu teda momentálne chýba pšenica zožatá ešte minulý rok, podobne je to s kukuricou, ktorá bola zožatá vlani na jeseň.

Pšenica. Foto – TASR

O akom množstve hovoríme?

O naozaj veľkom. Pred začiatkom vojny bolo na Ukrajine takmer 1400 síl

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie