Denník N

Matovičov námestník: Ministrovo tvrdenie, že nevieme zostaviť rozpočet, beriem viac politicky ako ekonomicky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister financií Igor Matovič predpovedá koalícii rozpad pri schvaľovaní rozpočtu na budúci rok. Jeho štátny tajomník Marcel Klimek opakuje, že rozpočet vedia pripraviť.

Klimek hovorí, že balíček pre rodiny za 1,2 miliardy je v rozpočte na rok 2023 krytý, požiadavky na vyššie platy pre lekárov, zdravotné sestry a učiteľov nad rámec toho, čo sa už skôr schválilo, zatiaľ nie. Rádovo ide o stovky miliónov eur.

Vláda by mala do jesene pripraviť konsolidačný balíček do miliardy eur, presné číslo bude zrejmé z júnovej daňovej prognózy. „Politicky to vidím ako veľmi napäté, že by sa to malo riešiť len na strane výdavkov,“ hovorí Klimek.

V rozhovore rozoberáme tieto veci:

  • odkiaľ pochádza jeho istota, že zostaví rozpočet na rok 2023,
  • čo je v 700 miliónoch, ktoré podľa Matoviča ležia na chodníku a „my sa pre ne nesmieme zohnúť”,
  • prečo Sulíkovu daňovú brzdu nepovažuje za dobrý nápad.

Aká je teraz nálada na ministerstve financií? Majú ľudia po schválení rodinného balíčka z toho dobrý dojem? Minister to interpretoval ako vec, pre ktorú vypracovali analýzy ľudia z ministerstva.

Materiály, ktoré predkladá ministerstvo, sú vždy podložené analýzami dotknutých útvarov. Tak to bolo aj pri prorodinnom balíčku. Náladu vnímam ako konštruktívnu, pracovnú a korektnú. Nevnímam žiadne zásadné problémy.

Aký máte pocit vy? Reakcie, ktoré prišli, vás skôr povzbudili, alebo ste si skôr pomysleli, že by ste sa na to aj mohli vykašľať?

Nie som vo svojej pozícii platený za pocity, ale za prácu. Myslím si, že ministerstvo financií odvádza kvalitnú prácu v rámci svojich kompetencií, a môžeme byť so svojimi výsledkami naďalej spokojní. Aj ku koncu mája sme skončili hospodárenie s hotovostným deficitom 1,5 miliardy eur, čo je dokonca jemne lepší stav, ako bol v predkrízovom roku 2019. To je vzhľadom na to, že máme vyhlásené dve mimoriadne situácie pre vojnu na Ukrajine a neukončenú pandémiu covidu, pre mňa viac ako veľmi dobrý výsledok aj veľmi dobrá vizitka ministerstva financií pri riadení verejných financií.

Minister financií Igor Matovič v diskusii Denníka N povedal, že dôvodom rozpadu koalície, ktorý nastane 15. októbra, bude štátny rozpočet na budúci rok. Koľko peňazí v rozpočte na budúci rok zatiaľ chýba? Sme na tom už tak, že bez zvýšenia daní sa rozpočet nedá zostaviť?

Vnímam to viac ako politický výrok a nie ako ekonomický.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Hegerova vláda

Igor Matovič

Rozhovory

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie