Denník N

Šéf železníc k rušeniu vlakov: Keď ministrovi financií človek nepritakáva, označí ho za zlodeja

Roman Koreň vedie štátneho dopravcu od mája 2021, vymenoval ho súčasný minister zo Sme rodina Andrej Doležal. Foto N - Vladimír Šimíček
Roman Koreň vedie štátneho dopravcu od mája 2021, vymenoval ho súčasný minister zo Sme rodina Andrej Doležal. Foto N – Vladimír Šimíček

Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Roman Koreň hovorí, že škrtnutie tretiny vlakov by spôsobilo katastrofu osobnej dopravy. Zo svojej funkcie by odišiel. Na ťahu je teraz ministerstvo financií.

Koaličný spor prepukol už aj o možné rušenie vlakov. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) potvrdila, že ak sa nevyrieši otázka dotácií na tento rok, od 1. júla dôjde k škrtnutiu takmer tretiny spojov. Jej manažéri pripúšťajú, že by to pre železničnú dopravu znamenalo pohromu.

V rámci tohto sporu sa verejne pustil minister financií Igor Matovič (OĽaNO) do ministra dopravy Andreja Doležala (Sme rodina). Vyčítal mu, že na neho „zbabelo“ vyvíja tlak cez médiá a že neurobil dosť, aby zastavil rozkrádanie v železničných firmách.

Druhá strana tvrdí, že hrozba rušenia vlakov vplýva zo zmluvy, ktorú odobrilo aj ministerstvo financií. Matovičov úrad však odmietol uvoľniť požadovanú sumu, na ktorej bola zhoda aj s jeho odborníkmi.

Generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň pre Denník N vysvetľuje, v čom spočíva podstata sporu, čo si myslí o Matovičových slovách a ako reaguje na výhrady, že má vo svojej firme „vatu“, s ktorou sa nevyrovnal.

Začnime aktuálnou nehodou z piatkového večera. Posunovací rušeň narazil medzi Varínom a Vrútkami do pokazeného osobného vlaku, ktorému prichádzal na pomoc. Štrnásť ľudí, vrátane ťažko zraneného rušňovodiča z posunovacieho rušňa, museli hospitalizovať. Čo zatiaľ vieme o tejto nehode povedať? 

V tejto chvíli vieme, že v piatok krátko pred šiestou večer hlásil rušňovodič osobného vlaku svojím súkromným mobilným telefónom na dispečing vo Vrútkach, že došlo k uviaznutiu z dôvodu poruchy zberača. Následne bol vypravený posunujúci rušeň z Vrútok na základe rozkazu, ktorý bol napísaný výpravcom stanice Vrútky. K nárazu do osobného vlaku došlo o 18.40. Príčiny sú momentálne v štádiu vyšetrovania. V každom prípade sa všetkým zraneným veľmi ospravedlňujeme a prajeme skoré uzdravenie.

Pred rokom došlo k podobnej nehode v okrese Vranov nad Topľou, kde narazil jeden osobný vlak do druhého, ktorému išiel pre poruchu na pomoc. Okrem toho sme v Denníku N opísali niekoľko ďalších prípadov, keď došlo k nehode pre pochybenie rušňovodiča. Nie je čas začať tento problém systémovo riešiť? 

V tomto prípade budú podstatné príčiny vzniku nehody úplne iné, zrejme došlo k omylu pri

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Železnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie