Denník N

Slovnaft sa hnevá. Výnimku z embarga mu okresali, konkurenčnú výhodu si dlho neužije

Slovnaft. Foto N - Vladimír Šimíček
Slovnaft. Foto N – Vladimír Šimíček
  • Dohoda o embargu je už právne záväzná. Výnimka na spracovanie ropy z ropovodu Družba bude síce platiť neobmedzene, no vývoz produktov z nej sa musí skončiť o niekoľko mesiacov.
  • Slovnaft tvrdí, že bez exportu nedokáže fungovať tak, aby pokrýval aj domácu spotrebu. Akcie materského MOL-u sú napriek tomu silnejšie než pred rokom.
  • Výnosy z prípadnej dane z ruskej ropy budú o rok menšie, než sa čakalo.
  • Poslanec OĽaNO György Gyimesi a strana Za ľudí hovoria o vyvodzovaní zodpovednosti voči Richardovi Sulíkovi.

Politickú dohodu na šiestom balíku sankcií voči Rusku našli lídri EÚ ešte v pondelok. No ďalšie štyri dni trvali rokovania o presnom texte. Bratislavská rafinéria Slovnaft s napätím očakávala najmä to, ako bude naformulovaná pasáž o embargu na dovoz ruskej ropy.

Pre podnik je totiž dôležité nielen to, aby ju mohol ďalej spracovávať, ale aj vyvážať produkty z nej. Dve tretiny produkcie Slovnaftu totiž končia v zahraničí. Najviac – necelých 20 percent – v Českej republike.

Ak by platila neobmedzená výnimka aj na export produktov, Slovnaft s MOL-om by sa dostali do výhodnej pozície voči európskym konkurentom. Mali by prístup k lacnej ruskej rope, z ktorej sa dá navyše vyrobiť veľké množstvo nedostatkovej nafty. Hotové produkty by na trhu vedeli predať s vysokou maržou.

To si však európske rafinérske koncerny uvedomili, a tak cez veľvyslancov členských krajín v Bruseli ešte štyri dni zvádzali boj o každé slovo vo finálnom dokumente. Do dohody sa tak dostala nenápadná, no kľúčová poistka.

Rafinéria Slovnaft. Foto N – Vladimír Šimíček

Ako sa z troch rokov stalo osem mesiacov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Doprava

Európska únia

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie