Denník N

Mnohí si neskoro všimli, že úroky na hypotéky rastú, a pýtajú sa, čo majú teraz robiť, hovorí odborník na hypotéky Molnár

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hypotekárny špecialista Slavomír Molnár vraví, že veľa ľudí nezachytilo, ako úroky na hypotéky rastú, a teraz riešia, čo s tým. Momentálne je podľa neho najväčší záujem o fixácie úrokov na 7 a 10 rokov, ale nie každému sa oplatí fixáciu zmeniť.

Refinancovanie hypotéky už nepovažuje za najlepšie riešenie. „Ak klienti nerefinancovali hypotéku, keď boli 10-ročné fixy za 1 %, nevidím zmysel to robiť teraz.“

V rozhovore ďalej vraví:

  • komu sa neoplatí zmeniť kratšiu fixáciu za dlhšiu;
  • či je veľa žiadateľov, ktorým pre vyššie úroky nevyjde taká hypotéka, akú by chceli;
  • ktoré podmienky hypoték banky ešte sprísnili;
  • či si treba hypotéku poistiť a o koľko je možné každý rok znížiť jej výšku.

Predpokladám, že v posledných týždňoch takmer každý, kto má hypotéku, riešil, čo s úrokovou sadzbu, či zmeniť jej fixáciu alebo nie. Ako to vyzeralo na trhu?

Naozaj bolo veľmi rušno, čo ukazujú aj čísla. V marci podľa Národnej banky Slovenska (NBS) poskytli banky hypotéky za 2,9 miliardy eur, čo je dvoj- až trojnásobok štandardného objemu v minulosti. Niektorým ľuďom však ušiel pomyselný vlak s nízkymi sadzbami. Nezachytili, čo sa na trhu deje, respektíve ako rýchlo sa to deje. V týchto dňoch sa ozývajú s tým, že v práci od kolegov počuli o zvyšovaní sadzieb a či s tým niečo nemajú robiť aj oni. Štatistika NBS potvrdzuje, že klienti masívne nepredlžovali fixácie, siedmim z desiatich klientov skončí fixácia úrokovej sadzby počas najbližších troch rokov.

Naozaj si to niektorí všimli až teraz?

Áno. Existuje však veľká skupina ľudí, ktorá

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie