Denník N

Reparát Zelenej domácnostiam: namiesto rýchlych prstov bude treba ustrážiť dodávateľov

Tepelné čerpadlo. Ilustračné foto - Daikin
Tepelné čerpadlo. Ilustračné foto – Daikin
  • Minulý mesiac sa uskutočnilo ďalšie kolo projektu Zelená domácnostiam, pre ktoré minister hospodárstva Richard Sulík pozastavil iné výzvy, aby mohol štát žiadateľom poskytnúť väčší balík peňazí.
  • Pätnásť miliónov eur na podporu tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu sa napriek tomu opäť rozchytalo za pár minút. 5 003 domácností požiadalo o dotácie na 4 696 čerpadiel a 307 kotlov.
  • Teraz ministerstvo prichádza s novou výzvou, kde už nebude rozhodujúci čas. Žiadosť môže poslať úplne každý, dôležité bude, aby bolo zariadenie inštalované do troch mesiacov od dohody s dodávateľom.
  • Celkovo štát poskytne 30 miliónov eur na všetky zariadenia, okrem čerpadiel a kotlov aj na fotovoltické panely a slnečné kolektory.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spustí od pondelka 13. júna ďalšie kolo podpory nákupu obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Ide o projekt Zelená domácnostiam, v ktorom môžu majitelia rodinných domov žiadať podporu na všetky typy zariadení, to znamená tepelné čerpadlá, fotovoltické panely, slnečné kolektory aj kotly na biomasu. Štát zadotuje zariadenia dokopy za 30 miliónov eur. Táto výzva prichádza iba pár týždňov od poslednej. V čom je iná?

V máji Sulík avizoval, že chce zabrániť situácii, keď sa do 15 minút po vyhlásení výzvy minie celý balík peňazí. Keďže záujem o inštaláciu nových zariadení je veľký, ministerstvo hospodárstva vyčlenilo viac peňazí, ako pôvodne plánovalo, a podporu sústredili iba na tepelné čerpadlá a kotly na biomasu. Pätnásť miliónov sa minulo za 11 minút. Mnoho žiadateľov, na ktorých už nevyšlo, zostalo sklamaných. Najmä preto, že situácia sa pri vyhlásení týchto výziev opakuje.

Ministerstvo preto v novom kole podpory mení systém vyplácania a sľubuje si od toho, že už nezavážia takzvané rýchle prsty. Kľúč je v tom, že 15 miliónov eur z predošlej výzvy sa v skutočnosti neminulo. Boli to len registrácie žiadateľov v tejto hodnote, mnohé z nich sa však nakoniec z rôznych dôvodov neuskutočnia a nevyplatené peniaze sa tak dostanú naspäť do systému.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie