Denník N

Predával prípravok vydávaný za všeliek, pôjde za to do väzenia

Foto - www.uvzsr.sk
Foto – www.uvzsr.sk

Američana odsúdili za to, že nabádal zákazníkov, aby si organizmus čistili chlordioxidom, a ukazoval im aj, ako si ho majú vyrobiť.

Na Slovensku aj v Česku pred ním opakovane varovali úrady verejného zdravotníctva. V USA už za predaj priemyselného bielidla Miracle Mineral Solution (MMS), ktorý jeho predajcovia vydávajú za všeliek, poslali súdy človeka do väzenia. Upozornil na to na svojom webe dtest.cz.

Odvolal sa na server Consumerist, podľa ktorého ide o Louisa Daniela Smitha, ktorý prevádzkoval e-shop Project GreenLife a v ňom ponúkal rôzne látky na detoxikáciu organizmu vrátane roztoku chloritanu sodného. Za to, že zákazníkom odporúčal nebezpečnú chemikáliu na vnútorné použitie, mu vymeral súd vo Washingtone trest štyri a štvrť roka (51 mesiacov) odňatia slobody a ďalšie tri roky podmienky.

MMS je zakázané predávať bez informácií, ktoré varujú pred rizikami spojenými s jeho požitím. Smith však zákazníkov na jeho konzumáciu nabádal a priložil aj návod, ako si z chloritanu a kyseliny citrónovej pripraviť chlordioxid.

Propagátori tohto prípravku naznačujú, že by mal pomôcť pri takmer všetkých zdravotných problémoch, od prechladnutia až po rakovinu či AIDS.

MMS sa pod názvom zázračný alebo majstrovský minerálny roztok predáva aj cez e-shopy u nás. Úrad verejného zdravotníctva už pred piatimi rokmi varoval pred jeho používaním, pretože môže poškodiť ľudský organizmus. Tento rok v lete úrad svoje varovanie pred týmto prípravkom zopakoval.

Podľa hlavného hygienika Slovenska Ivana Rovného, ak ide o výživový doplnok a jeho hlavná zložka je podľa webu chloritan sodný, ide o nepovolenú chemickú formu, pretože nie je v zozname povolených látok európskych smerníc, ktoré možno pridávať do potravín vrátane výživových doplnkov. „V súlade so zákonom o potravinách je zakázané na trh umiestňovať potraviny klamlivo označené alebo ponúkané na spotrebu klamlivým spôsobom,“ upozornil.

Doplnil, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv Food and Drug Administration (FDA) už pred piatimi rokmi vydal varovanie pred vážnym poškodením zdravia, ku ktorému môže dôjsť pitím Zázračného minerálneho roztoku MMS. „Ak sa produkt používa podľa návodu, môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia. V stanovisku FDA sa uvádza, že už dostal niekoľko podnetov o poškodení zdravia od spotrebiteľov, ktorí požívali tento prípravok, vrátane nevoľnosti, vracania a život ohrozujúceho poklesu krvi z dehydratácie,“ dodal Rovný.

Nepoužívať tento prípravok radil spotrebiteľom v máji tohto roku aj Štátny ústav na kontrolu liečiv. Upozornil, že nie je registrovaný ako liek a o jeho liečebných účinkoch neexistujú žiadne výskumy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie