Denník N

Máme sa naozaj báť nedostatku palív, prežije Slovnaft ropné embargo a čo s tým môže robiť štát? (15 otázok a odpovedí)

  • Trojročný odklad prebudovania bratislavskej rafinérie Slovnaft na inú ako ruskú ropu sa v konečnom embargu na jej dovoz do EÚ zmenil na to, že podnik to má stihnúť už do konca budúceho roku.
  • Rafinéria hrozí, že sa to premietne do nedostatku palív na domácom trhu, keďže sa to podľa nej stihnúť nedá.
  • Denník E sumarizuje, ako je toto riziko naozaj reálne, čo sa proti tomu ešte dá urobiť, ako to celé zmení domáci aj európsky trh s palivami a ako to zasiahne motoristov.

Jediná slovenská rafinéria Slovnaft síce môže ruskú ropu dovážať ropovodom Družba neobmedzený čas, no už od začiatku februára 2023 môže palivá z nej vyvážať iba do Česka a o ďalších 10 mesiacov ani tam nie. O 18 mesiacov jej teda zostane iba domáci trh. Taká je finálna podoba slovenskej výnimky z embarga na dovozy ruskej ropy do EÚ, o ktorej sa vyjednávalo preto, aby mala fabrika viac času na prebudovanie technológií na iné ako ruské druhy ropy.

Rafinéria však už koncom minulého týždňa upozornila, že bez exportu nebude môcť od budúceho roku vyrábať dosť palív ani pre domáci trh. Vraví, že ako exportne silná fabrika, ktorá do cudziny vyváža 70 percent produktov, sa dostane pod svoje technologické minimum. Inými slovami, ak nejde aspoň na 60-percentný výkon, nemôže ísť vôbec. Riešením by pre fabriku aj celé Slovensko mohlo byť jej čo najrýchlejšie prebudovanie na iné druhy ropy, ale Slovnaft tvrdí, že to nestíha urobiť skôr ako do roku 2025.

Zákaz exportu pre Slovnaft, ktorý sa do embarga dostal až na poslednú chvíľu po tlaku domovských krajín konkurenčných rafinérií, sa dokonca stal politickou témou. Minister financií Igor Matovič žiada, aby za to odstúpil z postu ministra hospodárstva jeho tradičný rival Richard Sulík. A opozičný Hlas preto žiada koniec celej vlády premiéra Eduarda Hegera, keďže ten vo finálnych rokovaniach lídrov Únie už ďalej nebojoval za anulovanie tejto podmienky a nechal to len na premiérov Česka a Maďarska.

Najdôležitejšie však je, či a aký veľký nedostatok palív Slovensku hrozí a čo môže vláda i Slovnaft urobiť pre zníženie týchto rizík.

Tu sú odpovede na 15 najdôležitejších otázok:

1. Majú pre zákaz exportov Slovnaftu skončiť vládni lídri?

  • Sulík hovorí, že on dlhodobo presadzoval pre Slovnaft trojročný odklad skoncovania s ruskou ropou bez ďalších podmienok a pri finálnom odobrení embarga už v Bruseli nemohol byť. To už bolo iba v kompetencii premiéra Hegera. „Nevidím žiadne svoje pochybenie v celej tejto veci. Ja odstupovať nebudem,“ hovorí Sulík.
  • Zároveň Sulík hovorí, že Heger

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Inflácia

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie