Denník N

Nemci využili naplno nový mesačný lístok za deväť eur. Železnice však narazili na limity

Lístok na verejnú dopravu za 9 eur môžu využiť aj cudzinci bez nemeckého občianstva. Foto - TASR
Lístok na verejnú dopravu za 9 eur môžu využiť aj cudzinci bez nemeckého občianstva. Foto – TASR

Mesačný lístok za deväť eur má počas leta prispieť k prechodu z cestovania autom na verejnú dopravu, a tým aj k menšej závislosti Nemecka od ruskej ropy. Experti sú však voči efektívnosti nápadu skeptickí.

Na fotografiách z nemeckého ostrova Sylt, ktoré počas víkendu zaplavili sociálne siete, popíja na karimatkách skupina ľudí s farebnými vlasmi v rozťahanom oblečení.

Uprostred vyčnieva nafukovacie plávacie koleso s hlavou jednorožca a pár ľudí sa kúpe vo fontáne.

Pre skupinu 50 až 80 punkerov by bola cesta na dovolenkovú destináciu nemeckej smotánky za bežných okolností drahá záležitosť. Cestovať im umožnil novozavedený mesačný deväťeurový lístok (9 für 90-Ticket) na verejnú dopravu po celom Nemecku.

Ako lístok funguje?

Lístky nazývané aj 90 für 9 Ticket sú platné celý jún, júl a august, pričom jeden lístok má platnosť na jeden z konkrétnych mesiacov. Lístok sa vzťahuje na cesty vlakom, autobusom, metrom, električkou a aj na trajekty v Berlíne a Hamburgu.

Platí však len pre druhú triedu a v jeho cene nie je bicykel ani pes.

Lístok je možné využiť aj na bavorský regionálny vlak BRB, ktorý jazdí do rakúskeho Salzburgu a Kufsteinu. Využiť sa dá aj preprava Aachen Transport Association, ktorej linky premávajú do Holandska a Belgicka. Výnimkou sú dopravné prostriedky od súkromných spoločností, ako Intercity, Eurocity alebo FlixTrain.

Zvýhodnené cestovanie môžu využívať aj ľudia, ktorí nie sú obyvatelia Nemecka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Olaf Scholz

Železnice

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie