Denník N

Platy klesli o štvrtinu, pôžičky sú nedostupné. Päť čísel ukazuje, ako Rusi ničia ukrajinskú ekonomiku

Kyjiv v máji. Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Kyjiv v máji. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Zahraničná pomoc pomohla udržať ukrajinskú ekonomiku pred kolapsom.

Mnohí na Západe sledujú vývoj ekonomiky Ruska v očakávaní, či výrazná kríza nevyženie ľudí do ulíc a nepresvedčí Vladimira Putina, aby ukončil vojnu. Zatiaľ sa to ukázalo ako zbožné prianie.

Napriek sankciám sa ruská ekonomika relatívne drží. Ruská ekonómka Natalia Zubarevičová pre český Deník N povedala, že Rusko má peniaze na dva až tri roky vojny.

Menej rezonuje stav ekonomiky Ukrajiny, štátu, ktorý Rusko napadlo. Tá zažila výrazne silnejší šok. Nečudo, krajina je bombardovaná možno najviac zo všetkých európskych krajín od konca druhej svetovej vojny. Napriek tomu sa podľa expertov za danej situácie ukrajinská ekonomika v mnohých smeroch drží ešte relatívne dobre.

Prinášame niekoľko čísel, ktoré naznačujú ekonomický stav Ukrajiny po vyše sto dňoch ruskej agresie.

30 až 45 percent – očakávaný pokles HDP Ukrajiny v roku 2022

Ekonomika Ukrajiny bola pred vojnou v dobrom stave. Deficit verejných financií bol pod 3 percentami HDP (Slovensko malo vlani 6,2 percenta), celkový dlh krajiny sa po horších rokoch znížil na 50 percent HDP (u nás 63 percent HDP a stúpa).

Ekonomika krajiny medziročne po dobrej úrode aj exporte surovín narástla o 3,2 percenta a podobný trend sa ešte vo februári očakával aj tento rok.

Realita je, pochopiteľne, úplne iná. Odhady poklesu ekonomiky krajiny pre ruskú agresiu sa pohybujú v rozmedzí od 30 do 45 percent. Samotný minister ekonomiky Serhij Marčenko to pre Economist začiatkom mája odhadol na 44 percent.

Na porovnanie ekonomika Ruska by mala klesnúť tento rok odhadom o 10 percent, Bieloruska o 4 percentá HDP.

Všetko sú to, samozrejme, veľmi hrubé odhady a záleží na vývoji konfliktu. Podpredseda Rady Národnej banky Ukrajiny Vasyl Furman hovorí, že tieto odhady sa robili hlavne počas prvej fázy, keď Rusko ohrozovalo mestá ako Kyjiv a Černyhiv. Presné predpovede sa podľa neho vzhľadom na neistotu robiť nedajú.

Prebiehajúca vojna zasahuje ekonomiku z viacerých dôvodov. „Kľúčové faktory poklesu sú zničený priemysel, blokáda morských prístavov, výrazné narušenie spotreby, pretože milióny ľudí odišli z krajiny, takmer 20 percent teritórií je okupovaných alebo zažíva vojenské ťaženie,“ hovorí pre Denník N Dmytro Bojarčuk, riaditeľ ukrajinského Centra pre sociálny a ekonomický výskum.

Furman dodáva, že problémom je okrem toho aj „výrazná zmena“ obchodnej štruktúry v najbližšej budúcnosti. „Rusko zostáva tretím najväčším obchodným partnerom Ukrajiny (9 percent obratu) po EÚ a Číne,“ vraví.

Foto N – Tomáš Benedikovič

O 25 – 50 percent klesli platy v súkromnom sektore

Návrat do stavu pred vojnou môže trvať roky. Európska banka pre obnovu a rozvoj začiatkom mája predpovedala, že kým tento rok môže ekonomika Ukrajiny padnúť o 30 percent, budúci rok očakáva 25-percentný rast. Celkovo by tak ku koncu roku 2023 klesla „iba“ o 12,5 percenta v porovnaní so stavom pred vojnou.

„Dúfam, že v prípade Ukrajiny to bude oživenie ekonomiky v tvare písmena V, kým v ruskom prípade s vysokou pravdepodobnosťou uvidíme tvar L,“ vraví Vasyl Furman.

Tieto predpovede sú ešte neistejšie – nevieme, akú časť ukrajinského územia bude Rusko okupovať o mesiac, nieto o rok.  Ekonóm Bojarčuk hovorí, že obnova ekonomiky nesúvisí len s tým, kedy sa skončí vojna, ale aj s 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie