Denník N

Pre osobitnú daň maďarskej vlády môžu zdražieť aj dovolenky Slovákov

Lietadlo spoločnosti Wizzair. Foto - Wizz Air/Facebook
Lietadlo spoločnosti Wizzair. Foto – Wizz Air/Facebook

Cestujúci, ktorí odlietajú z Budapešti, môžu rátať s tým, že letecké spoločnosti na nich aspoň sčasti presunú osobitnú daň, ktorú zaviedla maďarská vláda. Klienti Ryanairu to už majú čierne na bielom. Letecké spoločnosti sú proti dani, no podľa vlády budú mať obrovské príjmy z turizmu, ktorý znovu ožíva po pandémii.

Vláda Maďarska sa snaží osobitnými daňami zaplniť obrovskú dieru v štátnom rozpočte. Spôsobilo ju rozhadzovanie pred voľbami aj nepriaznivá situácia v svetovej ekonomike, ktorá je dôsledkom vojny na Ukrajine.

Daň z extra zisku budú od prvého júla platiť firmy ako osobitnú daň do fondu na ochranu režijných nákladov domácností a fondu obrany. Osobitné dane musia tento rok a v roku 2023 platiť banky, poisťovne, veľké obchodné reťazce, firmy z energetického priemyslu, obchodné spoločnosti, telekomunikačné firmy, letecké a farmaceutické spoločnosti.

Mnohí ľudia zo Slovenska chodia do Maďarska pracovať, nakupovať, ale aj využívať rozličné služby. Aj na nich preto majú vplyv zmeny, ku ktorým došlo v cenách produktov a služieb. Najznámejším príkladom je, že kým neboli zavedené dvojité ceny, zo Slovenska sa do Maďarska hromadne chodilo tankovať lacný benzín.

Spomedzi osobitných daní môžu mať na slovenských cestujúcich priamy vplyv tie, ktoré sa týkajú leteckých spoločností. Dotknú sa tých, ktorí nastúpia na lietadlo v Budapešti, prípadne v Debrecíne.

V tomto článku sa dočítate:

  • aké osobitné dane sa vzťahujú na letecké spoločnosti,
  • aký vplyv môžu mať tieto osobitné dane na ceny vo všeobecnosti,
  • čím odôvodňuje vláda vyrubenie osobitných daní,
  • ako reagovali letecké spoločnosti,
  • či zvýšia ceny z dôvodu osobitných daní.

Extra profit?

Vláda odôvodňuje osobitné dane sčasti tým, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Dovolenka 2022

Viktor Orbán

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie