Denník N

Drobní investori Helske nevedia, či prišli naozaj o všetko. Dve firmy zo skupiny sú už v konkurznom konaní 

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia
  • Dve firmy zo skupiny Helske sú v konkurznom konaní, na ďalšej visí exekúcia. Skupina si aj od drobných investorov cez dlhopisy požičala viac ako 60 miliónov eur. Väčšina je už po splatnosti.
  • Firme nevyšli jej plány – ani výroba stavebných materiálov, ani domovy dôchodcov. Slovenskí zakladatelia už o nej nerozhodujú, vlani väčšinu Helske predali českému špekulantovi s pohľadávkami. 
  • Ten sľubuje reorganizáciu a nový biznisplán, ktorý má predstaviť investorom. Či sa ešte niekedy dostanú k svojim peniazom a v akej miere, je otázne.

Čo je nové: Dve firmy zo skupiny Helske, ktorej plány zafinancovali aj bežní ľudia kúpou dlhopisov, sú od mája v konkurznom konaní. Ide o Helske Europe a Helske Facility, ktoré sú podľa Finstatu hlboko zadlžené.

Exekúciu na podnet slovinského občana má na krku aj akciovka Helskeeiche, ktorá vydala dlhopisy za 33,5 milióna eur.

Prečo je to zaujímavé: Helske predávala svoje podnikové dlhopisy aj bežným ľuďom cez finančných sprostredkovateľov. Dokopy išlo o 62 miliónov eur, väčšina je už po splatnosti, hovorí Kamila Břízová, hovorkyňa českého investičného fondu IFIS.

Tento fond dlhopisy Helske zhromažďuje a ich pôvodným majiteľom sľubuje vyplatiť 90 percent, ale iba z toho, čo v budúcnosti z Helske dokáže vymôcť. (Teda nie 90 percent celkovej pohľadávky, ale z vymoženej sumy). Podľa Břízovej je už IFIS najväčším

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie