Denník N

V zemi pri Trnave je plyn, ktorý vraj pomôže odstrihnúť sa od ruského. Ako to vyzerá na ťažobnom poli?

Ilustračné foto N - Tomáš Grečko
Ilustračné foto N – Tomáš Grečko
  • Domáce ložiská zemného plynu pri Trnave by mohli nahradiť veľkú časť ruského plynu, ak by Vladimir Putin zatiahol kohútiky do Európskej únie. Podľa ťažiarov by mohli pokryť desať percent domácej spotreby, ktoré by Slovensku chýbali, aj keby znížilo spotrebu a zabezpečilo si dodávky z iných krajín. 
  • Dnes pokrýva domáca ťažba len dve percentá slovenskej spotreby plynu.
  • Denník E požiadal spoločnosť Nafta, aby mu ukázala existujúce ťažobné polia a detailne vysvetlila, ako chce rozbehnúť ďalšie.

Zemný plyn sa na Slovensku ťaží už sedemdesiat rokov, no zistiť, kde presne, nie je jednoduché.

Na rozdiel od ťažby ropy, ktorá je známa vysokými ropnými vežami, pumpami a kilometrami potrubí, je totiž ťažba plynu nenápadná záležitosť.

„Minulý rok, keď bola na poli kukurica, stredisko nebolo z cesty vôbec vidno,” hovorí Jozef Levoča, riaditeľ divízie prieskumu a ťažby spoločnosti Nafta o vrte na Záhorí pri Plaveckom Štvrtku.

Tento vrt vybrala firma na návštevu reportérov Denníka E preto, že je na pohľad najväčší. Nachádza sa tu okrem vrtu aj stanica, ktorá plyn zbavuje vody a posiela rovno do potrubí, ktoré končia v domácnostiach.

Aj tak však celý areál zaberá plochu len 30 krát 30 metrov. Zmestil by sa tam väčší rodinný dom so záhradou.

Technologické zariadenia, budovy, dokonca aj prístupová cesta sú jedno veľké lego. Dajú sa poskladať, zväčšovať, zmenšovať aj rozobrať a odniesť preč tak, že po nich ostane len zabetónovaný vrt v zemi prekrytý pôdou.

Spoločnosť Nafta by chcela takúto skladačku rozložiť pri Trnave, kde je už niekoľko rokov jedno z posledných nádejných

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie