Denník N

Má štyri prstene víťaza NBA, no aj dve Zlaté maliny. LeBron James sa ako prvý stal miliardárom už počas kariéry

LeBron James (vľavo), producent filmu Hustle, s hercom a ďalším producentom Adamom Sandlerom na premiére. Foto - TASR/AP
LeBron James (vľavo), producent filmu Hustle, s hercom a ďalším producentom Adamom Sandlerom na premiére. Foto – TASR/AP

Michael Jordan zarobil svoju prvú miliardu „až“ desať rokov po ukončení športovej kariéry.

Elitní športovci už dávno nemajú príjmy len zo svojich platov, vystúpení v reklamách či z predaja „merču“.

Čoraz častejšie investujú do športových klubov, nových technologických riešení a firiem.

Príkladom je basketbalista LeBron James (LBJ), ktorý sa nedávno stal miliardárom, čo sa mu podarilo ako prvému aktívnemu hráčovi NBA.

V článku sa dočítate:

  • koľko si zarobil športom a koľko mimo paluboviek,
  • v akých spoločnostiach má podiel,
  • čo z neho robí úspešného biznismena,
  • prečo pomáha a verejne prezentuje svoje názory.

Počas 19-ročnej kariéry v zámorskej profilige chýbal v play-off len štyrikrát. S Los Angeles Lakers má za sebou strašnú sezónu, ale mimo nej podobne ako jeho klub zbiera 37-ročný James jeden úspech za druhým.

Magazín Forbes ho zaradil v tradičnom rebríčku najlepšie platených športovcov na 2. miesto s príjmami vo výške 121,2 milióna amerických dolárov (pred zdanením a ďalšími poplatkami). Na čele je Lionel Messi so 130 miliónmi.

Práve Forbes informoval, že LBJ je už miliardárom. Michael Jordan sa k tomu dopracoval 10 rokov po ukončení hráčskej kariéry najmä prostredníctvom investície do basketbalového klubu Charlotte Hornets.

LBJ mal už v mladom veku nakročené k tomu, aby sa stal globálnou športovou hviezdou. Ešte v časoch, keď neexistovali sociálne siete, sa stal najsledovanejším stredoškolským hráčom všetkých čias. Zápasy jeho stredoškolského tímu St. Vincent – St. Mary vysielala športová televízia ESPN, dokonca boli ponúkané cez pay-per-view a bežne sa hrali pred vypredanými halami, pred zrakom mnohých hviezd a novinárov.

Keď mal 18 rokov, odmietol mnohomiliónové ponuky od výrobcov športového oblečenia a obuvi Reebok a Adidas, aby sa napokon dlhodobo zaviazal Nike. To všetko ešte v čase, keď sa ešte len blížil jeho vstup medzi profesionálov. V roku 2015 podpísal doživotný kontrakt s Nike, ktorý mu každoročne zaručuje príjem v desiatkach miliónov amerických dolárov.

„Moji starí rodičia ma vždy učili, ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Basketbal

NBA

Ekonomika, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie