Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Cena ruskej agresie a hrozba stagflácie

Keď sa vysoká inflácia spojí s ekonomickou stagnáciou, rastie zároveň inflácia aj nezamestnanosť. Ilustračné foto - TASR
Keď sa vysoká inflácia spojí s ekonomickou stagnáciou, rastie zároveň inflácia aj nezamestnanosť. Ilustračné foto – TASR

Pred pár dňami zverejnila Svetová banka svoju pravidelnú polročnú správu o stave a vývoji svetovej ekonomiky „Globálne ekonomické vyhliadky“ (Global Economic Prospects). Správa vychádza pravidelne dvakrát ročne (v januári a v júni) a je asi najkomplexnejšou ekonomickou analýzou stavu a perspektív globálnej ekonomiky so špeciálnym zameraním na rozvojové a rozvíjajúce sa trhy, teda na ekonomicky menej vyspelé krajiny.

Júnová správa je zaujímavá vo viacerých ohľadoch, dva sú však najdôležitejšie. Prvým je ruská vojenská agresia voči Ukrajine a jej vplyv na svetovú ekonomiku. Tým druhým je vysoká inflácia a hrozba stagflácie, teda súčasne prebiehajúcej stagnácie (alebo až recesie) a vysokej inflácie.

Správa sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie